Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

I. Brocková upozornila na humanitárnu situáciu na Ukrajine

Na snímke štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ingrid Brocková. Foto: TASR/AP

Brocková vyzvala na rešpektovanie medzinárodného práva a územnej celistvosti Ukrajiny.

Bratislava 1. marca (TASR) - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková v utorok upozornila na humanitárnu situáciu na Ukrajine a informovala o ďalšej pripravenosti Slovenska pomáhať tejto krajine. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR).

"Slovenská republika ostro odsudzuje pokračujúcu agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine, jej obyvateľom, nevinným deťom a ženám a útoky, ktoré poškodzujú a ničia domovy, školy, nemocnice, zásoby vody a paliva a kritickú infraštruktúru," povedala Brocková, ktorá v utorok vystúpila na on-line ministerskom stretnutí o ľudskoprávnych a humanitárnych dôsledkoch ruskej agresie na Ukrajine.

Podujatie zorganizovala Stála misia Ukrajiny v Ženeve počas prebiehajúceho 49. zasadnutia Rady Organizácie Spojených národov pre ľudské práva, píše MZVEZ SR v tlačovej správe.

"Hrozivé čísla týkajúce sa obetí ruskej invázie na Ukrajine zo dňa na deň, z hodiny na hodinu narastajú a vyžadujú si dôraznú reflexiu medzinárodného spoločenstva," zdôraznila štátna tajomníčka.

Brocková vyzvala na rešpektovanie medzinárodného práva a územnej celistvosti Ukrajiny. Informovala tiež o ďalšej pripravenosti Slovenskej republiky pomáhať Ukrajine na národnej, ako aj medzinárodnej úrovni, a to aj v kontexte záväzkov vyplývajúcich z medzinárodného humanitárneho práva.