Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Útok na Ukrajinu

Radičová: Ruská invázia na Ukrajinu je bezprecedentným aktom násilia

Na archívnej snímke Iveta Radičová. Foto: TASR/Martin Baumann

Je potrebné hovoriť otvorene a priamo, že vojna, ktorú rozpútalo Rusko, je vojnou, ktorá ohrozuje mier, slobodu a demokraciu na celom svete, uviedla dekanka a bývalá premiérka.

Bratislava 24. februára (TASR) - Útok Ruska na Ukrajinu je útokom na základné hodnoty ľudskosti, slobody a demokracie. Vyhlásila to expremiérka a dekanka Fakulty masmédií Paneurópskej vysokej školy (PEVŠ) Iveta Radičová a členovia občianskeho združenia Klub 89 vo vyhlásení, v ktorom vyzývajú na zastavenie vojny v Európe.

"Ruská invázia na Ukrajinu je bezprecedentným aktom násilia, s ktorým sa odmietame zmieriť," píšu vo vyhlásení. Rusko označujú za agresora, podporujú úsilie našich najvyšších ústavných činiteľov, "ktorí jednoznačne odmietli ruskú okupáciu Ukrajiny a prihlásili sa k bezpečnostným štruktúram NATO, Európskej únii a úzkej spolupráci s USA".

Varujú tiež pred dezinformáciami, ktoré sú podľa Radičovej a Klubu 89 súčasťou vojnovej mašinérie Ruska. Hybridná informačná vojna už podľa ich slov zúri globálne. "Lži, nenávistná propaganda a úmyselné šírenie nepravdivých či manipulatívnych informácií je ohrozením demokracie aj u nás," píše sa vo vyhlásení. Žiadajú, aby médiá nedávali priestor konšpirátorom, dezinformátorom a vojnovým štváčom.

"Obraciame sa na všetkých zodpovedných politikov, aby chránili Slovensko pred zlom, hlasmi nenávistných krikľúňov a dôsledne vymáhali právo v prípadoch, keď ide o zjavné šírenie nenávisti, či už na sociálnych sieťach alebo kdekoľvek vo verejnom priestore. Dôsledné dodržiavanie zákonov nás môže pred nenávisťou chrániť," píše Radičová a Klub 89.

Radičová ďalej avizovala prerušenie vyučovania na Paneurópskej vysokej škole. Nahrádza ho diskusiou so študentami o vzniknutej situácii. "Je potrebné hovoriť otvorene a priamo, že vojna, ktorú rozpútalo Rusko, je vojnou, ktorá ohrozuje mier, slobodu a demokraciu na celom svete," uzavrela dekanka a bývalá premiérka.