Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Útok na Ukrajinu

IOM: Ukrajincov čaká pre výpadky elektriny náročná zima

Hasič sa pozerá na deštrukciu po ruskom bomardovaní obchodného centra v Kyjeve 21. marca 2022. Foto: TASR/AP

Viaceré východoukrajinské oblasti zaznamenali v uplynulých dňoch rozsiahle výpadky elektriny, za ktoré je podľa Kyjeva zodpovedná Moskva.

Kyjev 13. septembra (TASR) - Akékoľvek škody spôsobené na ukrajinských energetických a vykurovacích systémoch vážne zhoršia životné podmienky Ukrajincov počas nadchádzajúcej zimy. Ohrozených je predovšetkým približne 6,9 milióna vnútorne vysídlených osôb. V utorok to uviedol generálny riaditeľ Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) António Vitorino. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

"Akýkoľvek pokus o poškodenie týchto zariadení bude mať hrozné dôsledky na kapacitu vykurovania týchto miest," povedal Vitorino v Kyjeve. Dodal, že s kolegami vyvíjajú všetko úsilie, aby tamojším obyvateľom pomohli pripraviť sa na zimu. "Potrebujeme však elektrinu, ktorej fungovanie závisí od štátnych služieb," pokračoval šéf IOM, ktorý sa v pondelok stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Hlavnou prioritou Medzinárodnej organizácie pre migráciu počas nadchádzajúcej zimy je podľa Vitorina zabezpečiť vnútorne vysídleným Ukrajincom prístup ku kúreniu, teplému oblečeniu a potravinám.

Viaceré východoukrajinské oblasti zaznamenali v uplynulých dňoch rozsiahle výpadky elektriny, za ktoré je podľa Kyjeva zodpovedná Moskva. Rusko viackrát poprelo, že by počas "špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajine útočilo na civilné ciele.