Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Útok na Ukrajinu

Japonsko a Austrália oznámili nový balík sankcií voči Rusku

Fumio Kišida, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Japonské ekonomické opatrenia sa týkajú ruských finančných inštitúcií a obmedzenia vývozu polovodičov.

Tokio/Sydney 25. februára (TASR) - Japonsko a Austrália v piatok oznámili, že zavedú nové sankcie voči Rusku. Ide o reakciu na spustenie ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. TASR o tom informovala na základe správy od agentúry AFP.

Japonský premiér Fumio Kišida oznámil zavedenie nových ekonomických sankcií po stretnutí lídrov skupiny siedmich najvyspelejších krajín sveta (G7), po ktorom členské štáty v spoločnom vyhlásení odsúdili ruskú inváziu na Ukrajinu. Japonské ekonomické opatrenia sa týkajú ruských finančných inštitúcií a obmedzenia vývozu polovodičov.

Kišida ďalej oznámil, že plánuje zmraziť aktíva a pozastaviť vydávanie víz pre ruských jednotlivcov a organizácie. Japonsko plánuje tiež obmedziť vývoz materiálu pre ruské zbrojárske firmy.

Japonský premiér zároveň ostro odsúdil vojenskú inváziu a povedal, že ruský útok na Ukrajinu "otriasa základmi medzinárodného poriadku".

Uvalenie nového balíka sankcií voči Rusku oznámil v piatok aj austrálsky premiér Scott Morrison. Nové ekonomické postihy zasiahnu ruských oligarchov a viac ako 300 zákonodarcov.

Morrison oznámil, že úzko spolupracuje so Spojenými štátmi pri koordinovaní sankcií aj voči Bielorusku. Austrália taktiež plánuje v spolupráci so Severoatlantickou alianciou (NATO) poskytnúť Ukrajine zdravotnícky materiál. Nový austrálsky balík sankcií bol oznámený deň po tom. ako vo štvrtok uvalili sankcie na osem vysokých ruských predstaviteľov.