Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Útok na Ukrajinu

Japonsko uvalilo na Rusko nové sankcie

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a japonský premiér Fumio Kišida stoja pred Pamätníkom obetiam zhodenia atómovej bomby po tom, ako položili veniec v rámci summitu skupiny G7 (siedmich najbohatších ekonomík sveta) v japonskom meste Hirošima 21. mája 2023. Foto: TASR/AP

Zmrazenie aktív sa týka 17 osôb a 78 skupín vrátane vysokopostavených vojenských predstaviteľov.

Tokio 26. mája (TASR) - Japonsko oznámilo v piatok nové sankcie, ktoré sa rozhodlo uvaliť na Rusko v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajinu. Terčom nových opatrení je ruská armáda, stavebný aj strojárenský priemysel. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Mnohé krajiny uvalili rozsiahle sankcie na Rusko už bezprostredne po vypuknutí invázie z vlaňajšieho februára, zo strany Kyjeva a jeho spojencov však zaznievajú čoraz silnejšie výzvy na tvrdšie opatrenia voči Moskve.

Najnovšie japonské sankcie nasledujú po summite G7, ktorý prebiehal minulý týždeň v Hirošime. Lídri najvyspelejších ekonomík sveta sa na ňom dohodli, že "Rusko zbavia technológií, priemyselných zariadení a služieb, ktoré podporujú jeho vojnovú mašinériu".

Nové japonské sankcie zahŕňajú "zmrazenie aktív ruských jednotlivcov a skupín, zákaz vývozu tovaru do ruských organizácií prepojených s armádou, ako aj zákaz vývozu stavebných a inžinierskych služieb do Ruska," povedal hovorca japonskej vlády.

Zmrazenie aktív sa týka 17 osôb a 78 skupín vrátane vysokopostavených vojenských predstaviteľov. Medzi 80 organizáciami, na ktoré sa zase vzťahujú vývozné obmedzenia, je napríklad aj ruský mobilný operátor MegaFon.

Hovorca japonskej vlády zároveň skritizoval novú dohodu o rozmiestnení ruských taktických jadrových zbraní do Bieloruska, ktorá podľa neho prispeje k ďalšej eskalácii napätia. Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vo štvrtok uviedol, že Moskva už začala s presunom týchto zbraní na územie jeho krajiny.

"Japonsko, ktoré ako jediná krajina utrpelo počas (druhej svetovej) vojny bombardovanie atómovými bombami, nemôže nikdy tolerovať ruskú hrozbu jadrovými zbraňami, nehovoriac o ich použití," uviedol hovorca.