Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Útok na Ukrajinu

Johnson dostal v Davose od Klička medailu čestného občana Kyjeva

Na videosnímke bývalý britský premiér Boris Johnson (vpravo), ktorý si preberá čestnú medailu "Občan Kyjeva" od starostu Kyjeva Vitalija Klička v rámci zasadnutia Svetového ekonomického fóra v Davose 18. januára 2023. Foto: TASR/AP

V Ukrajinskom dome v Davose Kličko v stredu povedal, že Johnson je "jedným z nás", a bývalému britskému premiérovi na krk zavesil medailu.

Davos 19. januára (TASR) - Bývalý britský premiér Boris Johnson dostal v stredu vo švajčiarskom Davose medailu "čestného občana Kyjeva" od starostu tohto mesta Vitalija Klička. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP.

Johnsona pokladá mnoho Ukrajincov za hrdinu za spôsob, akým spolu s Britániou podporil Ukrajinu po napadnutí Ruskom.

V Ukrajinskom dome v Davose Kličko v stredu povedal, že Johnson je "jedným z nás", a bývalému britskému premiérovi na krk zavesil medailu.

Johnson uviedol, že dostal od Klička pozvanie na návštevu Kyjeva, kam cestoval už ako britský minister zahraničných vecí.

"Vtedy som si uvedomil, že ak bude Putin niekedy taký blázon a napadne Ukrajinu, tak Ukrajinci budú bojovať a zvíťazia. A práve to sa stane," vyhlásil za potlesku prítomných. Jediné, čo "musia spojenci teraz urobiť, je pokračovať v podpore Ukrajiny tankami, lietadlami, čímkoľvek potrebným, financiami, a až dovtedy, kým Ukrajina nevyhrá".

Johnson bol ako britský premiér jedným z prvých svetových lídrov, ktorí koncom apríla navštívili Kyjev po ruskej invázii na Ukrajinu 24. februára. Hoci neskôr musel odstúpiť z úradu premiéra, s prejavovaním podpory Ukrajine neprestal.

Rozhodnutie udeliť mu titul čestného občana Kyjeva odobrila tamojšia mestská už v novembri 2022.