Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Útok na Ukrajinu

Kišida potvrdil, že Japonsko bude aj naďalej podporovať Ukrajinu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Tokio sa po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 pridalo k západným sankciám voči Moskve, pri vývoze vojenského materiálu však dodržiava prísne pravidlá.

Tokio 3. apríla (TASR) - Japonský premiér Fumio Kišida v stredajšom telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským potvrdil pevný záväzok Tokia podporovať Ukrajinu, ktorá už viac ako dva roky čelí ruskej invázii. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na japonské ministerstvo zahraničných vecí, píše TASR.

Kišida v telefonáte vyjadril "úprimnú úctu k odvahe prezidenta Zelenského a ukrajinského ľudu", uviedol japonský rezort diplomacie. Japonský premiér dodal, že Tokio "nepoľaví vo svojom záväzku stáť po boku Ukrajiny".

Zelenskyj v príspevku na sociálnej sieti X napísal, že japonskému premiérovi priblížil situáciu na bojisku a zdôraznil potrebu zvýšiť tlak na Rusko prostredníctvom sankcií. Obaja lídri hovorili aj o mechanizme na konfiškáciu zmrazených ruských aktív.

Tokio sa po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 pridalo k západným sankciám voči Moskve, pri vývoze vojenského materiálu však dodržiava prísne pravidlá. Kyjevu poskytlo podporu vo forme humanitárnej pomoci a nesmrtiacich zbraní v hodnote viac ako desať miliárd dolárov.