Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Útok na Ukrajinu

Kišida pricestoval do Kyjeva, Ukrajina to označila za znak solidarity

Japonský premiér Fumio Kišida. Foto: TASR/AP

Fumio Kišida je prvý japonský premiér od čias druhej svetovej vojny, ktorý navštívi aktívnu vojnovú zónu.

Kyjev 21. marca (TASR) - Japonský premiér Fumio Kišida pricestoval v utorok do Kyjeva. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Táto historická návšteva je znakom solidarity a pevnej spolupráce medzi Ukrajinou a Japonskom. Ďakujeme Japonsku za jeho pevnú podporu a prispenie k nášmu budúcemu víťazstvu,"
napísala námestníčka ukrajinského ministra zahraničných vecí Emine Džaparovová na sociálnej sieti Twitter.

Japonský premiér do Kyjeva pricestoval v utorok vlakom z poľského mesta Przemysl. Japonská štátna televízia NHK popoludní oznámila, že premiér už vystúpil na stanici v centre Kyjeva, kde sa má stretnúť s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Kišida bude v máji hostiteľom summitu krajín G7 a doteraz bol jediným lídrom zo skupiny ekonomicky najvyspelejších krajín, ktorý ešte na Ukrajine nebol. Opakovane tvrdil, že takáto návšteva "je v štádiu zvažovania".

Fumio Kišida je prvý japonský premiér od čias druhej svetovej vojny, ktorý navštívi aktívnu vojnovú zónu. jeho návšteva Ukrajiny sa uskutočňuje v rovnakom čase, ako čínsky prezident Si Ťin-pching rokuje s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve.

Japonsko sa pridalo k západným krajinám, ktoré po ruskej invázii na Ukrajinu uvalili na Moskvu tvrdé sankcie a Kyjevu poskytli humanitárnu pomoc. Tokio vo februári oznámilo, že Ukrajine poskytne finančnú pomoc vo výške 5,5 miliardy dolárov.

Ukrajine však zatiaľ neposkytlo žiadne vojenské vybavenie, keďže v tejto otázke je obmedzované tamojšou ústavou.