Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Útok na Ukrajinu

Kličko vyzval spojencov Ukrajiny na ďalšie dodávky zbraní

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko (vľavo) rokuje s vojakom v Kyjevskej oblasti na Ukrajine, štvrtok 11. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Toto je vojna zdrojov, a preto potrebujeme podporu našich partnerov, uviedol starosta Kyjeva Vitalij Kličko.

Berlín 12. apríla (TASR) - Starosta Kyjeva Vitalij Kličko vo štvrtok večer naliehavo vyzval spojencov Ukrajiny na ďalšie dodávky zbraní v záujme odrazenia zintenzívnených ruských útokov, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

"Toto je vojna zdrojov, a preto potrebujeme podporu našich partnerov," uviedol Kličko vo vysielaní nemeckej verejnoprávnej televízie ZDF s tým, že Ukrajina urgentne potrebuje viac systémov protivzdušnej obrany.

"Nemáme ich dosť," podotkol s tým, že dochádza ku každodenným útokom a Rusi ničia infraštruktúru Ukrajiny. "Toto nie je vojna, ale terorizmus," podotkol.

Ruský prezident Vladimir Putin začal vypaľovať krajinu, aby tu ľudia už ďalej nemohli žiť, pretože život bez elektriny a vody nie je možný," uviedol ďalej pre ZDF Kličko.

Ako ďalej dodal, Ukrajina bojuje aj za svojich spojencov. Len v Kyjeve je pritom podľa neho rozmiestnených viac systémov protivzdušnej obrany než kdekoľvek inde v krajine. V hlavnom meste Ukrajiny bolo zničených viac než 800 budov a o život prišlo 200 civilistov, zdôraznil.

Na dodanie ďalších zbraní zo Západu na odrazenie ruských náletov predtým vyzval aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, pripomína DPA.

Ruské raketové útoky v uplynulých týždňoch zničili viacero tepelných elektrární i elektrických vedení na Ukrajine, pripomína DPA. Obzvlášť intenzívnemu ruskému bombardovaniu je vystavená Charkovská oblasť na východe Ukrajiny pri hraniciach s Ruskom.

Kličko dodal, že v súčasnosti nevidí šancu na vyjednávanie medzi Ukrajinou a ruským agresorom. Moskva sa podľa neho "napínaním svalov" pokúša prinútiť jeho krajinu, aby si sadla za rokovací stôl a pristúpila na kompromisy. Diplomatické riešenie však podľa Klička aktuálne nie je možné a jedinou možnosťou je vytrvať v boji.