Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Útok na Ukrajinu

Kyjev zažil už 16. útok od začiatku mája;k obetiam na životoch nedošlo

Ľudia sa ukryli na stanici metra počas raketového útoku ruskej armády v Kyjeve v pondelok 29. mája 2023. Foto: TASR/AP

Ukrajinská armáda vo svojej zvodke informovala, že na Ukrajinu bolo v pondelok popoludní vypálených 11 rakiet typu Iskander-M a Iskander-K, pričom všetky boli zostrelené protivzdušnou obranou.

Moskva/Kyjev 29. mája (TASR) - Ukrajinská metropola Kyjev bola v pondelok - len šesť hodín po nočných náletoch - opäť vystavená raketovým útokom. Podľa predbežných informácií bolo mesto napadnuté strelami "balistického typu", uviedli miestne úrady. Kyjev podľa britskej stanice BBC dodal, že išlo o 16. útok na Kyjev od začiatku mája.

Ukrajinská armáda vo svojej zvodke informovala, že na Ukrajinu bolo v pondelok popoludní vypálených 11 rakiet typu Iskander-M a Iskander-K, pričom všetky boli zostrelené protivzdušnou obranou.

Hovorca leteckých síl ukrajinskej armády Jurij Ihnat spresnil, že Iskander-M je balistická raketa a Iskander-K sa označuje ako strela s plochou dráhou letu. Podľa Ihnata boli tieto rakety vypálené zo severu.

BBC doplnila, že v noci na pondelok bol Kyjev vystavený novému útoku dronov, pričom ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila viac ako 40 vzdušných cieľov nad mestom.

K obetiam ani škodám nedošlo. Padajúce úlomky rakiet dopadli do viacerých štvrtí Kyjeva, dodala mestská správa.

Kyjev bol útoku ruskej armády vystavený aj v noci na 28. mája, v predvečer Dňa mesta. Šlo o "najmasívnejší" letecký útok od začiatku ruskej invázie, uviedla kyjevská mestská správa.

Velenie vzdušných síl ukrajinskej armády informovalo, že na ukrajinské územie bolo v danú noc vypustených 54 kamikadze dronov iránskej výroby, z ktorých 52 zostrelili sily ukrajinskej protivzdušnej obrany.

Rusko deklarovalo, že jeho ozbrojené sily v pondelok zasiahli ukrajinské "letiská" a "zničili" všetky vytýčené ciele. Toto vyhlásenie sa objavilo po tom, ako Kyjev oznámil, že pri ruskom ostreľovaní dostal zásah vojenský objekt na západnej Ukrajine.

Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry AFP spresnilo, že útok sa uskutočnil "pomocou presne navádzaných vzdušných zbraní dlhého dosahu" a bol namierený "proti nepriateľským cieľom na letiskách".

Kyjev priznal, že pri nočných náletoch Rusko zasiahlo vojenský objekt v meste Chmeľnyckyj na západnej Ukrajine, pričom bolo poškodených päť lietadiel.