Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Útok na Ukrajinu

Lambrechtová: Nemecko dodalo Ukrajine salvové raketomety typu Mars II

Na archívnej snímke ministerka obrany Spolkovej republiky Nemecko Christine Lambrechtová. Foto: TASR - Ján Krošlák

V pondelok dorazili na Ukrajinu prvé tri z 30 samohybných protilietadlových systémov Gepard, ktoré v máji Kyjevu prisľúbil Berlín.

Berlín 26. júla (TASR) - Nemecko dodalo Ukrajine už aj prisľúbené salvové raketomety typu Mars II. Oznámila to v utorok nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová s tým, že okrem toho Berlín ukrajinským silám doručil aj tri ďalšie samohybné húfnice typu PzH 2000. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

V pondelok dorazili na Ukrajinu prvé tri z 30 samohybných protilietadlových systémov Gepard, ktoré v máji Kyjevu prisľúbil Berlín. Ukrajinská armáda dostane od Nemecka aj približne 60.000 kusov munície.

Už v júni Berlín dodal Ukrajine sedem samohybných húfnic PzH 2000 s dosahom 40 kilometrov.

Lambrechtová dodala, že v septembri má byť na Ukrajinu privezený delostrelecký detekčný radar typu Cobra.

"Zmluva je už podpísaná, teraz sa začne výcvik ukrajinských vojakov na prácu s týmto vysoko sofistikovaným systémom," povedala v utorok ministerka.

Uviedla tiež, že o niekoľko dní sa má začať aj výcvik zameraný na ovládanie systému protivzdušnej obrany RIS-T SL. Výrobca týchto systémov, nemecká spoločnosť Dhiel Defence, ich na Ukrajinu bude môcť začať dodávať v septembri.