Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Útok na Ukrajinu

Lavrov: Čínsky mierový plán o Ukrajine je zatiaľ najrozumnejší

Na snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Peking predstavil svoj 12-bodový mierový plán pred vyše rokom.

Moskva 4. apríla (TASR) - Čína predložila zatiaľ najrozumnejší mierový plán pre vyriešenie konfliktu na Ukrajine. Vyhlásil to vo štvrtok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

"Najdôležitejšie pre nás je, že čínsky dokument je založený na analýze dôvodov toho, čo sa deje a potrebe odstrániť tieto základné príčiny. Je štruktúrovaný logikou od všeobecnosti ku konkrétnosti," citovala Lavrova ruská štátna agentúra RIA Novosti.

Peking predstavil svoj 12-bodový mierový plán pred vyše rokom. Stanovil v ňom všeobecné princípy pre ukončenie vojny, no nezachádzal do podrobností. V čase predstavenia ho vlažne prijalo Rusko i Ukrajina, pričom Spojené štáty uviedli, že Čína sa prezentuje ako mierotvorca, no zároveň odráža nepravdivé naratívy Ruska. Washingtonu sa tiež nepozdávala neochota Číny odsúdiť inváziu na Ukrajinu.

"Plán bol kritizovaný za to, že je príliš vágny... No je to rozumný plán, ktorý veľká čínska civilizácia predložila na diskusiu," povedal vo štvrtok Lavrov.

Rusko tvrdí, že je ochotné zapojiť sa do rokovaní o Ukrajine, no tie musia zahŕňať "nové skutočnosti" na Ukrajine, kde Rusko ovláda vyše pätinu územia. Moskva okrem toho po začiatku invázie anektovala štyri ukrajinské oblasti.

Ukrajinský prezident Volodymr Zelenskyj predložil vlastný mierový plán, ktorý vyzýva na zastavenie bojov a úplné stiahnutie Ruska zo všetkých okupovaných území.

Poukazovaním na čínsky plán Moskva podľa Reuters istým spôsobom môže signalizovať svoju otvorenosť k mierovým rokovaniam. Zároveň tiež však útočí na Zelenského mierovú iniciatívu. Lavrov ju totiž označil za "jedálny lístok, z ktorého si môžete vybrať, čo chcete".

Švajčiarsko avizovalo pripravenosť hostiť konferenciu o mierovom pláne Zelenského. Rusko však túto iniciatívu označilo za zbytočnú. Podľa Moskvy je totiž vzhľadom na neúčasť Ruska odsúdená na neúspech.