Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Útok na Ukrajinu

Lavrov ocenil rozhodnutie Burundi zostať v otázke Ukrajiny neutrálne

Sergej Lavrov Foto: TASR/AP

Burundský minister zahraničných vecí Albert Shingiro v utorok vyhlásil, že jeho vlasť sa v súvislosti s vojnou na Ukrajine nepostaví na stranu Moskvy ani Kyjeva.

Gitega 31. mája (TASR) - Burundský minister zahraničných vecí Albert Shingiro v utorok vyhlásil, že jeho vlasť sa v súvislosti s vojnou na Ukrajine nepostaví na stranu Moskvy ani Kyjeva. Uviedol tak po návšteve šéfa ruského rezortu diplomacie Sergeja Lavrova v Burundi. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Burundi je jedným z 22 štátov 54-člennej Africkej únie (AÚ), ktoré sa pri februárovom hlasovaní OSN o výzve na stiahnutie ruských vojsk z Ukrajiny zdržali hlasovania.

"Rozhodli sme sa zaujať pozíciu zdržanlivosti a neutrality, nebudeme sa prikláňať ani na jednu stranu, aby sa konflikt nerozšíril do ďalších regiónov a najmä do Afriky," povedal Shingiro na spoločnej tlačovej konferencii s Lavrovom. Dodal, že "túto vojnu nemôže vyhrať nikto".

"Oceňujeme zodpovedné a rozvážne stanovisko Burundi a najmä fakt, že rozumie, čo tento konflikt vlastne vyvolalo," vyhlásil Lavrov. Ozrejmil tiež, že obaja ministri sa rozprávali aj o "reforme Bezpečnostnej rady OSN (BR) a tom, že Afrika v nej nie je dostatočne zastúpená".

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v uplynulých mesiacoch navštívil niekoľko afrických krajín v snahe získať medzinárodnú podporu ruskej invázie na Ukrajinu. Šéf ukrajinského rezortu diplomacie Dmytro Kuleba však minulý týždeň vyzval africké štáty, aby upustili od svojho postoja neutrality voči vojne jeho krajiny s Ruskom.

Agentúra AFP pripomína, že Rusko si vybudovalo významnú prítomnosť v niekoľkých častiach Afriky, kde pôsobí ruská žoldnierska Vagnerova skupina, a nedávno uskutočnilo spoločné vojenské cvičenie s Juhoafrickou republikou. Moskva plánuje v júli usporiadať i rusko-africký samit.