Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Útok na Ukrajinu

Lipavský žiada krajiny NATO o financie na muníciu pre Ukrajinu

Na archívnej snímke český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Foto: TASR – Jakub Kotian

Šéf českej diplomacie priblížil, že sa podarilo získať finančné prostriedky na 300.000 nábojov.

Brusel 3. apríla (TASR) - Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský v stredu na zasadnutí ministrov členských krajín NATO vyzval spojencov, aby poskytli dodatočné finančné prostriedky na zaplatenie delostreleckých granátov pre Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správ agentúry DPA a portálu Novinky.cz.

"Potrebujeme viac peňazí na tieto granáty. Potrebujeme viac nábojov pre Ukrajinu, pretože Rusko ich stále dokáže vyrobiť oveľa viac, ako je Ukrajina schopná nasadiť na fronte," povedal Lipavský.

Šéf českej diplomacie priblížil, že sa podarilo získať finančné prostriedky na 300.000 nábojov. V rámci českej iniciatívy plánuje Praha zabezpečiť 800.000 nábojov z krajín mimo Európskej únie a následne ich odovzdať Ukrajine. Lipavský nešpecifikoval, koľko peňazí je ešte potrebných.

"Chceme, aby sa Ukrajina bola schopná brániť ruskej agresii. Práve tomu má pomôcť aj naša iniciatíva," povedal Lipavský a vyzval spojencov, aby s pripojili a prisľúbili peniaze. Do iniciatívy sa doposiaľ pripojilo približne 20 krajín.

České ministerstvo obrany uviedlo, že z peňazí prisľúbených pre českú iniciatívu je možné nakúpiť 500.000 kusov delostreleckej munície, informuje portál Novinky.cz s odvolaním na Seznam Zprávy.

Český premiér Petr Fiala v utorok uviedol, že Ukrajina dostane prvé dodávky munície získanej vďaka českej iniciatíve už v priebehu júna.