Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Útok na Ukrajinu

Macron: Je užitočné ponechať otvorenú cestu pre dialóg s Putinom

Francúzsky prezident Emmanuel Macron počúva otázky novinárov počas tlačovej konferencie po skončení mimoriadneho samitu lídrov krajín EÚ v súvislosti s rusko-ukrajinskou krízou v Bruseli v piatok 25. februára 2022. Foto: TASR/AP

Americká stanica CNN v tejto súvislosti uviedla, že sa francúzsky prezident stavia do pozície sprostredkovateľa medzi Ruskom a Ukrajinou pre prípadnú dohodu o prímerí.

Brusel 25. februára (TASR) - Udržiavať pri živote šancu na dialóg s ruským prezidentom Vladimirom Putinom po tom, čo spustil inváziu na Ukrajinu, je užitočné, uviedol v piatok francúzsky prezident Emmanuel Macron. Informovala o tom agentúra AFP.

Macron po summite lídrov Európskej únie (EÚ) povedal, že "popri odsúdení, popri sankciách" zostáva užitočné "nechať túto cestu otvorenú a keď príde deň, keď budú splnené podmienky, môžeme dosiahnuť ukončenie nepriateľských akcií".

Francúzsky prezident bol vo štvrtok jediným západným lídrom, ktorý hovoril s Putinom po tom, čo ruská armáda vpadla na územie Ukrajiny, pripomína AFP. Kremeľ uviedol, že Putin viedol s Macronom "úprimný" rozhovor. Podľa vyhlásenia Elyzejského paláca francúzsky prezident telefonoval Putinovi, aby požadoval ukončenie ofenzívy Moskvy na Ukrajine.

Americká stanica CNN v tejto súvislosti uviedla, že sa francúzsky prezident stavia do pozície sprostredkovateľa medzi Ruskom a Ukrajinou pre prípadnú dohodu o prímerí.

Macron tiež podľa CNN obvinil Putina z neúprimnosti, keď len niekoľko hodín pred začiatkom vojenskej operácie na Ukrajine diskutoval spolu s ostatnými lídrami EÚ a ruským prezidentom o "podrobnostiach implementácie dohôd s Minska", ktorými v roku 2015 stanovili v regióne krehké prímerie.

Ruský prezident Vladimir Putin počas prejavu k národu v Moskve vo štvrtok 24. februára 2022. Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


"Takže áno, bola tu neúprimnosť. Áno, prezident Putin sa úmyselne a vedome rozhodol začať vojnu, keď by sme stále mohli rokovať o mieri," podotkol Macron.

Na štvrtkovom summite lídri EÚ podpísali nové kolo nových sankcií voči Rusku a Bielorusku, ktoré predseda Európskej rady Charles Michel označil za "masívne a bolestivé".

Macron v piatok tiež uviedol, že Francúzsko po ruskej invázii urýchľuje nasadzovanie svojich jednotiek v záujme posilnenia východného krídla Severoatlantickej aliancie (NATO) v Rumunsku. Ide o súčasť širšieho úsilia spojencov NATO posilniť svoju pozíciu vo východných členských krajinách. Aliancia pritom mobilizovala tisícky vojakov, píše AFP. Spojené štáty vo štvrtok uviedli, že do Nemecka posielajú ďalších 7000 vojakov, pripomína AFP.