Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Útok na Ukrajinu

MH: Vojna na Ukrajine je hlavným dôvodom oslabenia nemeckej ekonomiky

Na archívnej snímke z 25. januára 2022 nové autá čakajú na export v prístave v nemeckom meste Duisburg. Foto: TASR/AP

Hrubý domáci produkt (HDP) najväčšej európskej ekonomiky klesol v 1. štvrťroku o 0,3 % oproti predchádzajúcim trom mesiacom, keď sa medzikvartálne znížil o 0,5 %.

Berlín 26. mája (TASR) - Ruská vojna na Ukrajine je hlavným dôvodom oslabenia nemeckej ekonomiky počas zimy. Uviedol to v piatok hovorca ministerstva hospodárstva (MH) počas pravidelnej tlačovej konferencie. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters.

Hovorca skonštatoval, že recesia je vážna vec, ale nie je potrebné prehodnocovať ekonomickú situáciu v Nemecku, pretože celkový vývoj je pozitívny.

Hrubý domáci produkt (HDP) najväčšej európskej ekonomiky klesol v 1. štvrťroku o 0,3 % oproti predchádzajúcim trom mesiacom, keď sa medzikvartálne znížil o 0,5 %. Recesia je bežne definovaná ako dva po sebe nasledujúce štvrťroky poklesu hospodárstva.

Nemecko zápasí s prudkým nárastom cien energií v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu, ktorý zasiahol domácnosti aj firmy. Vysoká miera inflácie aj vysoké úrokové sadzby Európskej centrálnej banky obmedzili dopyt.

Kancelár Olaf Scholz, ktorý predtým vyjadril presvedčenie, že Nemecko urobilo dosť pre to, aby sa vyhlo hospodárskemu poklesu, sa snaží zmierniť obavy z dlhotrvajúcej recesie.

"Vyhliadky nemeckej ekonomiky sú dobré," povedal a poukázal pritom na významné investície v krajine vrátane nových tovární na batérie.

Miera inflácie v Nemecku dosiahla v apríli 7,2 % a poháňali ju najmä zvýšené náklady na energie.

Aj spolkový štatistický úrad Destatis vo vyhlásení uviedol, že pretrvávajúco vysoká inflácia na začiatku roka bola naďalej záťažou pre nemeckú ekonomiku. Jej vplyv pocítili najmä spotrebitelia, ktorí obmedzili svoje výdavky na potraviny a oblečenie.

Nemecko bolo pred vojnou silne závislé od dovozu ruskej energie. Následné obmedzenie ich dodávok po ruskej invázii na Ukrajinu vlani vo februári tak krajinu tvrdo zasiahlo. Berlín sa snažil nájsť nové zdroje energie a doplniť zásoby pred zimou aj za vyššie ceny.

Slabý výkon v 1. štvrťroku kontrastuje s optimizmom politikov v Berlíne, ktorí v apríli zvýšili svoju prognózu hospodárskeho rastu v roku 2023 na 0,4 %.

"Naďalej očakávame výrazné zlepšenie v priebehu roka," povedal pre agentúru AFP hovorca ministerstva hospodárstva.