Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Útok na Ukrajinu

Mikulec na V4: Situácia na hraniciach SR a Ukrajiny je stabilizovaná

Na archívnej snímke zo 6. apríla 2022 minister vnútra SR Roman Mikulec. Foto: TASR - Jakub Kotian

Ako informuje slovenské ministerstvo vnútra, v dôsledku prebiehajúceho konfliktu na Ukrajine požiadalo azyl na Slovensku do 28. júna celkovo 190 osôb, z toho 146 ukrajinských občanov.

Bratislava/Budapešť 30. júna (TASR) - Minister vnútra SR Roman Mikulec vo štvrtok rokoval v Budapešti so svojimi rezortnými kolegami z krajín Vyšehradskej štvorky. Ministri zo SR, ČR, Maďarska a Poľska sa venovali migračným výzvam v regióne a tiež koordinácii situácie na Ukrajine. TASR o tom informovala hovorkyňa slovenského ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

Ministerská konferencia V4 sa konala pri príležitosti ukončenia ročného predsedníctva Maďarska vo V4, ktoré od piatka preberá Slovensko.

Ako informuje slovenské ministerstvo vnútra, v dôsledku prebiehajúceho konfliktu na Ukrajine požiadalo azyl na Slovensku do 28. júna celkovo 190 osôb, z toho 146 ukrajinských občanov. O dočasnú ochranu na území SR požiadalo 83.495 ľudí, z toho 82.968 ukrajinských štátnych príslušníkov.

Aktuálnu situáciu na slovensko-ukrajinskej hranici označil Mikulec za stabilizovanú, pričom priemerné denné počty utečencov prichádzajúcich na Slovensko sa od začiatku marca výrazne znížili. Momentálne na územie Slovenska denne vstupuje v priemere 3000 osôb, stále prevažne žien a detí. Na druhej strane sa mnohí – aktuálne viac než štvrť milióna osôb – vracajú späť, buď na krátku dobu alebo natrvalo.

"Slovenská republika zároveň poskytla Ukrajine do dnešného dňa humanitárnu pomoc vo výške vyše 3,5 milióna eur," povedal Mikulec.

Personálnu a technickú podporu poskytla Slovensku aj Česká republika vyslaním príslušníkov cudzineckej polície. Personálne zdroje doplnili aj pracovníci Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex). Česká polícia ukončila svoje pôsobenie na slovensko-ukrajinskej hranici pred týždňom. Z Frontexu ostalo na Slovensku 46 ľudí vrátane styčných dôstojníkov a dánskych policajtov s helikoptérou.

Mikulec počas rokovaní vyjadril podporu Chorvátsku, Rumunsku a Bulharsku na vstup do schengenského priestoru.