Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Útok na Ukrajinu

Ministri odsudzujú vojenskú agresiu, vyjadrujú podporu Ukrajine

Na archívnej snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) 25. januára 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny.

Bratislava 24. februára (TASR) – Ministri odsudzujú vojenskú agresiu. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) tvrdí, že vojenská agresia, ktorej obeťou sa stal náš východný sused, je absolútne neprípustná. Vyjadrujú podporu a solidaritu Ukrajine.

"Za takéto hrubé a neospravedlniteľné porušenie medzinárodného práva musí niesť Ruská federácia zodpovednosť," povedal Mikulec. Ako tvrdí, urobíme všetko, čo je v našich silách a kompetenciách, aby sme prispeli k mierovému ukončeniu tohto konfliktu. "Sme v úzkom kontakte nielen s ukrajinskými predstaviteľmi vlády, ale aj s ostatnými členmi NATO," poznamenal Mikulec.

Šéf rezortu financií Igor Matovič (OĽANO) uviedol, že ukrajinský ľud čaká veľa utrpenia, strádania a sirôt. Vyzval na solidaritu. "Rusko neunieslo svoju veľkosť. Neodolalo pokušeniu podlo zaútočiť na slabšieho. Z medzinárodných záväzkov, ktorými sľubovalo nenarušiteľnosť územnej celistvosti Ukrajiny, urobilo zdrap papiera. Z rečí o cvičení a sťahovaní vojakov bohapusté klamstvá," povedal Matovič.
Na archívnej snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

"Sme proti zvrátenej vojne, proti nezmyselnému utrpeniu a zabíjaniu ľudí," vyhlásila podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí). Ľudia na Ukrajine chceli podľa nej iba pokojne pracovať pre svoje rodiny a svoju vlasť a zachovať si slobodu.

"Takýto barbarský útok bol v našom regióne naposledy pred 80 rokmi, keď Hitler napadol Československo a neskôr celú Európu," uviedla na sociálnej sieti. Ako doplnila, musíme ukázať, že náš ideál mieru a vzájomnej spolupráce napriek krivdám z minulosti je silnejší ako agresia a zotročovanie iných národov.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) na sociálnej sieti poznamenal, že po dnešku budeme deťom vysvetľovať, že na menších sa nikdy neútočí, keď sa musíme pozerať na ničím nevyprovokovaný útok na nášho východného suseda. Štvrtkové ráno označil zároveň za smutné.

"Nechcela som si pripustiť, že by takáto situácia mohla nastať, no posledné dni ma postupne utvrdzovali v tom, že s ničím iným ako vojnou sa Rusko neuspokojí," uviedla na sociálnej sieti ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO). Dodala, že nie je čas na polovičné riešenia. "Musíme jasne ukázať, že nám záleží na mieri a odsudzujeme agresívny útok na nášho suseda. Putin chce vrátiť minulosť a zobrať Ukrajine slobodu a mier," povedala šéfka rezortu kultúry s tým, že stojí pri Ukrajine.

Podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina) Putin zaútočil na Ukrajinu preto, lebo je presvedčený, že má na to silu. "A že my nemáme silu na to mu v tom zabrániť. Všetko ostatné je len propaganda a blúznenie. Vezmime si z toho konečne ponaučenie," poznamenal na sociálnej sieti. Modlí sa za Ukrajinu a jej obyvateľov. "Pomáhajme im, ako najlepšie vieme. Vojensky sú oveľa slabší ako Rusi. Nezostáva im preto nič iné, než sa stať hrdinami," dodal Krajniak.

Na archívnej snímke zo 17. februára 2022 ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (klub SaS).
Foto: TASR - Jakub Kotian


Agresiu Ruska odsudzuje ostro aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. "Obraz toho, kam nás môže priviesť pošliapanie práva, nedodržiavanie dohôd, ale aj strata slušnosti a šírenie lží, dezinformácií, je desivý," povedala. Tvrdí, že myšlienkami je viac ako kedykoľvek predtým s Ukrajinou, a vyjadruje tamojším obyvateľom aj vedeniu krajiny podporu a solidaritu.

Útok odsúdil aj minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Označil ho za nevyprovokovanú a neospravedlniteľnú vojenskú agresiu Ruska voči Ukrajine. Ministerstvo životného prostredia zároveň informovalo, že uložilo všetkým rezortným organizáciám bezodkladne zabezpečiť úlohy na úseku krízového riadenia a v súvislosti s prípravou kapacít potrebných na prípadnú pomoc vojnovým utečencom z Ukrajiny. Budaj prejavil solidaritu ukrajinskému kolegovi, ministrovi ekológie a prírodných zdrojov Ruslanovi Striletsovi.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny.