Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Útok na Ukrajinu

MO: Systémy Patriot zo SR posilnia ochranu samitu NATO vo Vilniuse

Na snímke systém protivzdušnej obrany Patriot na letisku Sliač v okrese Zvolen 6. mája 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

Rezort ozrejmil, že ide o vopred konzultované rozhodnutie, ktoré padlo na základe efektivity využitia spojeneckých systémov tam, kde sú aktuálne najviac potrebné.

Bratislava 26. mája (TASR) - Dve batérie nemeckého systému Patriot, ktoré v súčasnosti pôsobia na Slovensku, sa budú podieľať na ochrane samitu NATO vo Vilniuse. TASR o tom informovali z komunikačného oddelenia Ministerstva obrany (MO) SR.

Rezort ozrejmil, že ide o vopred konzultované rozhodnutie, ktoré padlo na základe efektivity využitia spojeneckých systémov tam, kde sú aktuálne najviac potrebné. "Litva totiž nedisponuje vlastnými kapacitami na splnenie takejto úlohy a na jej území nepôsobia iné členské krajiny NATO v takej miere ako pri ochrane Slovenska," vysvetlilo MO.

Minister obrany Martin Sklenár podotkol, že preskupovanie techniky je prirodzenou súčasťou vývoja a zodpovedného vyhodnotenia bezpečnostnej situácie. "Rovnako ako bola na jar minulého roka spojencami výrazne a najmä urýchlene posilnená ochrana vzdušného priestoru Slovenska, je v súčasnosti aktuálnou potreba nasadiť spojenecké systémy vo Vilniuse. Platí, že Aliancia garantuje a reálne zabezpečuje obranu každého centimetra spojeneckého územia a všetkých jej občanov," vysvetlil.

Ako ďalej zdôraznil, zabezpečenie ochrany slovenského vzdušného priestoru ostáva prioritou. "Okrem existujúcich slovenských prostriedkov tu bude naďalej pôsobiť aj taliansky systém SAMP/T, ako aj prostriedky protivzdušnej obrany Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Lešti," uviedol. Dodal, že v priebehu niekoľkých týždňov na Slovensko dorazí aj systém MANTIS, ktorý krajine daruje práve Nemecko, a ktorý bude chrániť infraštruktúru na východe krajiny. "Rezort obrany ďalej aktívne rokuje so spojencami a partnermi aj o ďalších možnostiach posilnenia kapacít na ochranu vzdušného priestoru," doplnil Sklenár.