Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Útok na Ukrajinu

Morawiecki:Tí,čo nepodporujú Ukrajinu,sú zradcami západnej civilizácie

Na archívnej snímke poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Varšava je jedným z najvytrvalejších spojencov Kyjeva v boji proti ruským silám - Ukrajine poskytuje vojenskú i humanitárnu pomoc a zasadzuje sa za prísne sankcie voči Moskve, uvádza PAP.

Berlín 25. októbra (TASR) – Poľský premiér Mateusz Morawiecki v utorok na konferencii o povojnovej obnove Ukrajiny v Berlíne vyhlásil, že tí, čo nepodporujú Ukrajinu v boji proti ruským silám, buď zradili hodnoty západnej civilizácie, alebo im Rusko vymylo mozgy. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

Morawiecki apeloval na to, že Kyjev by mal dostávať vojenskú a finančnú podporu nielen niekoľko nasledujúcich mesiacov, ale po celý budúci rok.

"Na víťazstvo vo vojne s Ruskom musíme vybudovať úplne novú bezpečnostnú architektúru v ekonomických a politických rozmeroch," uviedol šéf poľskej vlády. "Ekonomická rekonštrukcia Ukrajiny je mimoriadne dôležitou podmienkou pre bezpečnosť Európy," zdôraznil.

Rusko by malo podľa slov Morawieckeho zaplatiť Ukrajine vojnové reparácie a ruské aktíva na Západe by mali byť skonfiškované a použité na obnovu Ukrajiny.

"Ak sa nám nepodarí vyhrať vojnu voči Rusku, riskujeme omnoho viac, než stratu bezpečnosti Ukrajiny. Čo je podstatnejšie, riskujeme marginalizáciu celého kontinentu," povedal Morawiecki.

Varšava je jedným z najvytrvalejších spojencov Kyjeva v boji proti ruským silám - Ukrajine poskytuje vojenskú i humanitárnu pomoc a zasadzuje sa za prísne sankcie voči Moskve, dodáva PAP.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa k jednodňovej berlínskej konferencii pripojil cez videospojenie, apeloval na medzinárodné spoločenstvo, aby pomohlo Ukrajine pokryť očakávaný rozpočtový deficit na budúci rok vo výške 38 miliárd dolárov.