Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Útok na Ukrajinu

Moskva tvrdí, že na Ukrajine dosiaľ zahynulo 498 ruských vojakov

Na archívnej snímke hovorca ruskej armády generálmajor Igor Konašenkov. Foto: TASR/AP

Ukrajina tvrdí, že táto bilancia je omnoho vyššia.

Moskva 2. marca (TASR) - Rusko v stredu vyhlásilo, že od vpádu na Ukrajinu, ktorý sa začal minulý týždeň vo štvrtok, prišlo o život 498 ruských vojakov. Ide o prvé oficiálne vyjadrenie Moskvy v súvislosti s vlastnými stratami.

Ukrajina tvrdí, že táto bilancia je omnoho vyššia.

"Pri výkone služby zahynulo už 498 ruských vojakov," uviedol vo vyhlásení odvysielanom štátnou televíznou stanicou hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, ktorého cituje tlačová agentúra AFP. Dodal, že zranenia utrpelo "1597 našich druhov".

Konašenkov ďalej uviedol, že na tejto "špeciálnej vojenskej operácii" sa nezúčastňujú žiadni odvedenci ani kadeti vzdelávacích inštitúcií ruského ministerstva obrany.

Správy o tom, že Rusko utrpelo omnoho väčšie straty, Konašenkov označil za "centralizované dezinformácie".

Ukrajinský Inštitút pre štúdium vojny (ISW) predtým uviedol, že Rusko masívne bagatelizuje svoje straty a zverejňuje údaje o "nepravdepodobne nízkom" počte vojakov, ktorí boli zabití alebo utrpeli zranenia v tomto konflikte.

Ukrajinské ozbrojené sily, ktoré priebežne zverejňujú aktualizáciu o ruských stratách, tvrdia, že Moskva zaznamenala dosiaľ 5840 obetí. O aké obete ide, Kyjev nešpecifikoval.

Rusko tvrdí, že jeho armáda na Ukrajine pracuje na "denacifikácii" krajiny. Kyjev v stredu uviedol, že od začiatku invázie zahynulo 2000 ukrajinských civilistov.