Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Útok na Ukrajinu

Rezort školstva pripravil pre situáciu na Ukrajine odporúčania

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS), foto z archívu. Foto: TASR - Jakub Kotian

Na Ukrajine celkovo pôsobí šesť slovenských učiteľov - päť na základných školách a jeden vysokoškolský lektor. Dvaja z nich boli už na Slovensku, zvyšní štyria sa už tiež počas štvrtka vrátili.

Bratislava 24. februára (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR pripravilo v súvislosti so situáciou na Ukrajine pre učiteľov a žiakov odporúčania, ako sa vyrovnať s prežívaním pocitov pri slovách o vojne. Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie (VÚDPaP) bude zverejňovať základy klinických krízových rád na zvládanie krízových situácií, ako aj ďalšie podporné materiály. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) rokoval o prípadných možnostiach spolupráce a ponúknutí pomoci v súvislosti so situáciou na Ukrajine s prezidentom Slovenskej rektorskej konferencie Rudolfom Kropilom, predstaviteľmi SK 8, ako aj riaditeľmi regionálnych úradov školskej správy.

Rezort školstva zároveň v reakcii na štvrtkové udalosti kontaktoval všetky poradenské centrá na Slovensku so žiadosťou o zverejnenie kontaktu poradne viditeľne na ich webovej stránke, v prípade možnosti aj o zriadenie krízovej linky, na ktorej bude nonstop dostupný zamestnanec poradenského zariadenia a o zaslanie informácie školám, že sú im v prípade potreby k dispozícii.

"Bol by som rád, aby učitelia v týchto dňoch venovali čas vysvetľovaniu tejto situácie žiakom a študentom z pohľadu histórie, ktorá sa nesmie opakovať. Tiež by mali upozorniť svojich žiakov, aby čerpali informácie len z overených a dôveryhodných zdrojov," uviedol Gröhling.

VÚDPaP bude informovať školy o postupe na zvládnutie krízovej situácie. Zorganizuje tiež veľkokapacitný seminár pre školských psychológov k zvládaniu komunikácie o vojnovej situácii na Ukrajine a jej dôsledkoch.

Na Ukrajine celkovo pôsobí šesť slovenských učiteľov - päť na základných školách a jeden vysokoškolský lektor. Dvaja z nich boli už na Slovensku, zvyšní štyria sa už tiež počas štvrtka vrátili.