Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Útok na Ukrajinu

Muž, ktorý pomáhal pri raketovom útoku na Kramatorsk, dostal doživotie

Ilustračné foto. Foto: TASR Michal Svítok

Pri útoku na reštauráciu Ria Pizza v Kramatorsku prišlo o život 13 ľudí vrátane oceňovanej ukrajinskej spisovateľky Viktorije Amelinovej.

Kyjev 4. apríla (TASR) - Obyvateľa východoukrajinského mesta Kramatorsk, ktorý vlani v júni ako navádzač na cieľ pomohol ruskej armáde pri raketovom útoku, odsúdili na Ukrajine za vlastizradu na doživotie a konfiškáciu majetku.

Pri útoku na reštauráciu Ria Pizza v Kramatorsku prišlo o život 13 ľudí vrátane oceňovanej ukrajinskej spisovateľky Viktorije Amelinovej. Zranenia utrpelo ďalších viac ako 60 ľudí.

Úrad ukrajinského generálneho prokurátora podľa agentúry AFP vo štvrtok uviedol, že odsúdeného muža naverboval predstaviteľ rozviedky v Ruskom kontrolovanej časti Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, ktorý ho požiadal, aby zhromaždil informácie o reštaurácii.

Odsúdený s ponukou súhlasil a následne na mieste nakrútil dve videá, ktoré dokazovali, že v pizzerii sú aj vojaci ukrajinskej armády. Videá okamžite poslal svojej spojke prostredníctvom siete Telegram.

Na základe takto získaných údajov ruská armáda vzápätí podnikla cielený raketový útok na pizzeriu, uvádza sa vo vyhlásení prokuratúry.

Od začiatku ruskej invázie - od februára 2022 - Ukrajina pátra po osobách podozrivým z napomáhania ruským jednotkám, zväčša na východe a juhu krajiny.

OSN vlani uviedla, že Ukrajina od začiatku vojny - vo februári 2022 - začala viac ako 6600 trestných konaní "proti jednotlivcom za kolaboráciu a iné zločiny súvisiace s konfliktom".

Amelinová bola oceňovanou ukrajinskou spisovateľkou. Bola držiteľkou Literárnej Ceny Josepha Conrada a zároveň bola nominovaná na Cenu Európskej únie za literatúru.

Po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu Amelinová odložila svoju publikačnú činnosť bokom a začala sa venovať dokumentovaniu vojnových zločinov, pracovala s deťmi alebo pomáhala v oblastiach neďaleko frontových línií.

V zasiahnutej pizzerii sa Amelinová nachádzala spolu s delegáciou troch kolumbijských novinárov, ktorí pri útoku utrpeli zranenia.