Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Útok na Ukrajinu

Na proteste pred ambasádou vo Varšave sú aj Rusi: Nie v mojom mene

Ľudia držia transparenty a ukrajinské zástavy počas protestného zhromaždenia proti ruským útokom na Ukrajine pred ruským veľvyslanectvom. Foto: TASR/AP

Protest zorganizoval Zväz Ukrajincov v Poľsku spoločne s Občianskym výborom solidarity s Ukrajinou, Nadáciou Naša voľba a s Ukrajinským domom vo Varšave.

Varšava 24. februára (TASR) - Niekoľko stoviek ľudí sa vo štvrtok zúčastňovalo na proteste pred ruským veľvyslanectvom v poľskej metropole Varšava. Demonštrovali proti vojne, ktorú vedie Rusko na Ukrajine, a zo solidarity s touto bývalou sovietskou republikou. Informovala o tom poľská tlačová agentúra PAP.

Demonštrácia proti vojne na Ukrajine sa začala krátko po 10.00 h pred ruskou ambasádou vo Varšave na ulici Belwederska. K protestu sa v priebehu dopoludnia pridávali ďalší a ďalší ľudia.

Protestujúci mávali vlajkami Ukrajiny, Poľska a Európskej únie a držali protivojnové pútače.

Podľa reportéra agentúry PAP prítomného na mieste sa na demonštrácii zúčastňovali aj Rusi. Držali kartónové pútače s napísanými slovami "Nie v mojom mene".

Na demonštrácii boli aj poslanci opozičnej strany. Michal Szczerba z hlavného opozičného zoskupenia Občianska koalícia povedal, že "nikto nemôže v 21. storočí meniť hranice, nemôže porušovať medzinárodné právo vojenskou silou, tankmi a zbraňami".

Ľudia protestujú na podporu Ukrajiny pred ruským veľvyslanectvom.
Foto: TASR/AP


"Stalo sa to, čoho sme v posledných niekoľkých mesiacoch obávali. Nie je to len uznanie bábkovej separatistickej vlády, ale skutočných Putinových agentov. Je to jednoducho invázia," uviedol Szczerba. "Celý slobodný svet musí hovoriť jedným hlasom," dodal.

Protest zorganizoval Zväz Ukrajincov v Poľsku spoločne s Občianskym výborom solidarity s Ukrajinou, Nadáciou Naša voľba a s Ukrajinským domom vo Varšave.

Zástupcovia týchto organizácií cez sociálne siete vyzvali "všetkých Poliakov, Ukrajincov a ďalších ľudí, ktorí nesúhlasia s vojnou uprostred Európy v 21. storočí", aby sa do protestu zapojili.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok ráno oznámilo, že ruskí vojaci útočia z rôznych smerov, aj z okupovaného Donbasu a z Krymského polostrova.

Ukrajinské úrady neskôr oznámili, že kolóny ruských vojakov prekročili východnú, južnú a severnú hranicu Ukrajiny. Tá sa bráni v súlade s medzinárodným právom, dodalo ministerstvo.