Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Útok na Ukrajinu

Na protivojnových protestoch v Rusku zadržali vyše 1700 ľudí

Policajt zatýka muža počas akcie proti ruskému útoku na Ukrajinu, v Moskve 24. februára 2022. Foto: TASR/AP

Najviac ľudí zadržali v Moskve, a to najmenej 955.

Moskva 25. februára (TASR) - Na protestoch proti ruskej invázii na Ukrajinu, ktoré sa vo štvrtok uskutočnili vo viacerých ruských mestách, bolo zadržaných vyše 1700 ľudí. Informoval o tom spravodajský portál Meduza.io s odvolaním sa na nezávislé združenie OVD-Info.

Meduza spresňuje, že k zatknutiu účastníkov týchto protivojnových protestov prišlo celkovo v 53 ruských mestách.

Najviac ľudí zadržali v Moskve, a to najmenej 955. V druhom najväčšom ruskom meste Petrohrad polícia zadržala asi 425 ľudí, v meste Krasnodar zadržala 57 ľudí a v Jekaterinburgu 39. Vo všetkých ostatných mestách bolo zadržaných menej ako 30 ľudí.

V Moskve proti jednej účastníčke protivojnového protestu začala polícia trestné stíhanie pre ohrozenie verejného činiteľa. Žena mala totiž na príslušníkov polície hodiť fľašu s horľavinou, píše Meduza s odvolaním sa na moskovský vyšetrovací úrad.

Protesty proti vojne, ktorú Rusku rozpútalo na Ukrajine, sa vo štvrtok konali vo viacerých metropolách i menších mestách sveta: Berlíne, Sydney, Barcelone, Madride, Bejrúte, Štokholme, Tokiu, Rige, Tallinne, Varšave, Osle, Haagu, Paríži.

Mnohé z týchto protestov sa uskutočnili pred sídlami ruských veľvyslanectiev a zúčastnili sa na nich nielen príslušníci ukrajinskej diaspóry v danej krajine, ale aj miestni obyvatelia podporujúci Ukrajinu.