Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Útok na Ukrajinu

Na Ukrajinu smerujú zo Západu ďalšie zbrane, prispeje aj Španielsko

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov počas mierových rozhovorov medzi ruskou a ukrajinskou delegáciou v Homeľskej oblasti v blízkosti bielorusko-ukrajinskej hranice v pondelok 28. februára 2022, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Fínska vláda v pondelok oznámila, že v pošle Ukrajine 1500 raketometov, 2500 útočných pušiek, 150.000 kusov munície a 70.000 potravinových vojenských balíkov.

Kyjev 2. marca (TASR) - Na Ukrajinu smerujú ďalšie dodávky protilietadlových a protitankových rakiet, ako aj zásielka tureckých dronov, uviedol v stredu ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. Vojenskú techniku sľúbilo Ukrajine medzičasom aj Španielsko. TASR o tom informovala na základe správ agentúry AFP a britského denníka The Guardian.

"Dostávame čoraz viac pomoci. Počet krajín, ktoré túto pomoc poskytujú, rastie. Pridávajú sa aj tí, ktorí to považovali za nemožné," napísal Reznikov na Facebooku. "Príde viac (amerických striel typu) Javelin a Stinger," dodal.

"Chcem vám oznámiť, že Španielsko dodá ukrajinskému odboju útočnú vojenskú techniku," povedal španielsky premiér Pedro Sánchez.

Fínska vláda v pondelok oznámila, že v pošle Ukrajine 1500 raketometov, 2500 útočných pušiek, 150.000 kusov munície a 70.000 potravinových vojenských balíkov.

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová taktiež v pondelok upozornila, že vôbec prvýkrát vo svojej histórii bude EÚ financovať nákup a dodávku zbraní a ďalšieho obranného vybavenia pre krajinu, ktorá sa ocitla pod ozbrojeným útokom.

Ozbrojený muž stojí na prázdnom na Námestí nezávislosti (Majdan) v Kyjeve počas siedmeho dňa ruskej invázie na Ukrajine v stredu 2. marca 2022.
Foto: TASR/AP


Spojené štáty poskytli Ukrajine dodávky zbraní vlani na jeseň i v decembri a uplynulý piatok americký prezident Joe Biden nariadil rezortu zahraničných vecí uvoľniť zo zásob USA ďalšie zbrane v hodnote 350 miliónov dolárov.

Rozsiahlu vojenskú inváziu na Ukrajinu spustil ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok 24. februára v skorých ranných hodinách.