Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Útok na Ukrajinu

Stulik: Cez ČR na Západ prúdia cenné informácie o situácii na Ukrajine

Na snímke z 10. júla 2022 obyvateľ zachraňuje, čo sa dá, zo svojho domu po tom, čo raketa zasiahla obytný blok v meste Časiv Jar. Foto: TASR/AP

Dodal že pražské centrum zaisťuje prenos cenných dát aj západným krajinám EÚ, Spojeným štátom, Kanade a Austrálii.

Praha/Brusel júla (TASR) - Česká republika dokáže zaisťovať dôležité informácie o najnovšom dianí na Ukrajine. V rozhovore pre TASR to uviedol šéf neziskovej organizácie Bezpečnostné centrum pre európske hodnoty David Stulik.

Spresnil, že po vypuknutí vojny na Ukrajine v rámci jeho organizácie vzniklo akési informačné obranné centrum, ktoré poskytlo priestor na uplatnenie viacerým ukrajinským expertom v oblasti médií, obrany či európskej integrácie. Išlo o Ukrajincov, ktorí ušli pred ruskou agresiou a našli útočisko v Česku.

"Premýšľali sme ako využiť ich znalosti, pretože tie tu nikto nemá, dokonca ani v mnohých západných krajinách také skúsenosti nemajú, a ako to prepojiť s našim centrom, kde sa zaoberáme ruskou hybridnou agresiou proti Západu. Skombinovali sme ukrajinský pohľad na vec s našimi znalosťami," vysvetlil Stulik.



Dodal že pražské centrum zaisťuje prenos cenných dát aj západným krajinám EÚ, Spojeným štátom, Kanade a Austrálii. Praha sa tak stala uzlom, ktorý šíri aktualizované informácie z Ukrajiny ďalej do sveta.

Tomuto snaženiu podľa neho pomohlo aj to, že Česko prebralo predsedníctvo v Rade EÚ a vznikla možnosť prenášať ďalej objektívnu expertízu o dianí na Ukrajine. "Vieme, ako to prezentovať na Západe cieľovej skupine - politikom, expertom aj médiám. Ponúkame hotové produkty z analýz politickej, ekonomickej či vojenskej situácie," vysvetlil.

Stulik zdôraznil, že nimi sprostredkované informácie sú vždy čerstvé a hodnoverné, lebo ich ukrajinskí pracovníci sú aj naďalej činní aj doma vo vlasti: majú dôležité kontakty na vládny aparát, bezpečnostné štruktúry a medzi novinármi a občianskymi aktivitami pôsobiacimi v teréne. Vývoj situácie na Ukrajine sledujú 24 hodín sedem dní v týždni.

"Máme naozaj široké kontakty a výborný prehľad o tom čo sa tam deje - vojensky, ekonomicky, politicky či trebárs v oblasti dopravy," upozornil.

Stulik, ktorý 12 rokov pôsobil ako styčný diplomat v oblasti komunikácie na Delegácii Európskej komisie v Kyjeve, tvrdí, že vyhrotenie konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou sa dalo predpokladať.

"Putinovi veľmi prekáža nezávislá Ukrajina, ktorá sa chce stať súčasťou európskeho spoločenstva. To je preňho smrteľná hrozba. Dalo sa predpokladať, že urobí všetko, aby Ukrajinu zničil. Čo sa nedalo predpokladať, ani ja som to nečakal, že to bude taký masový útok. Na začiatku roka som tvrdil, že môže dôjsť k raketovým či leteckým útokom, ale nie k pozemnej ofenzíve proti Ukrajine. Pretože to je bláznovstvo," domnieva sa David Stulik.

Podľa jeho slov Rusko nemá potenciál na ovládnutie celej Ukrajiny, má však potenciál spôsobiť jej veľké ekonomické a ľudské škody a zničiť jej infraštruktúru.

"Aj Západ toto brutálne podcenil a neuvedomil si, že na Ukrajine z pohľadu Ruska ide o vojnu so Západom," konštatoval Stulik, podľa ktorého tomuto tvrdeniu verí čoraz viac Rusov.

Západné krajiny by preto podľa neho mali využiť celý svoj potenciál a dostupné zdroje, aby pomohli Ukrajine, lebo tým pomôžu aj sebe.

Rozhovor vznikol počas návštevy delegácie európskych novinárov v Prahe, ktorí na pozvanie českej vlády boli oboznámení s prioritami českého predsedníctva v Rade EÚ.