Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Útok na Ukrajinu

Najvyššie súdne inštitúcie odsúdili porušovanie ľudských práv

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ústavný súd SR, Najvyšší správny súd SR a Najvyšší súd SR vnímajú útok Ruskej federácie na Ukrajinu ako porušenie medzinárodného práva a princípov Charty Organizácie spojených národov.

Bratislava 24. februára (TASR) - Predstavitelia najvyšších súdnych inštitúcií SR odsudzujú porušovanie medzinárodného práva a porušovanie základných ľudských práv a slobôd v súvislosti s napadnutím Ukrajiny Ruskou federáciou. Predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan, predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta a predseda Najvyššieho správneho súdu SR Pavol Naď vyjadrujú podporu zamestnancom súdnych inštitúcií na Ukrajine, ako aj jej občanom a obyvateľom. TASR o tom informovala hovorkyňa Ústavného súdu SR Martina Ferencová.

Zároveň predstavitelia najvyšších justičných inštitúcií citlivo vnímajú ozbrojený konflikt na Ukrajine. Upozorňujú, že vojna bezprostredne ohrozuje prístup občanov Ukrajiny k výkonu súdnej činnosti.

Ústavný súd SR, Najvyšší správny súd SR a Najvyšší súd SR odsudzujú útok Ruskej federácie na Ukrajinu ako suverénny štát. Vnímajú ho ako porušenie medzinárodného práva, princípov Charty Organizácie spojených národov a v neposlednom rade aj myšlienky a podstaty demokracie.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v skorých ranných hodinách oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny. Ruské jednotky zaútočili na viacerých miestach na ukrajinskom území.