Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Útok na Ukrajinu

NATO prevezme koordináciu pomoci pre Ukrajinu od USA

Na archívnej snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR

Velenie misie bude v objekte americkej vojenskej posádky vo Wiesbadene a ďalšie logistické uzly budú na zatiaľ nespresnených miestach na východnom krídle Aliancie.

Brusel 14. júna (TASR) - Ministri obrany členských štátov NATO sa na zasadnutí v Bruseli v piatok dohodli na pláne koordinácie pomoci Ukrajine v oblasti dodávok vojenskej techniky a výcviku. Koordinácia pomoci Ukrajine sa tak presunie z neformálnej skupiny vedenej Spojenými štátmi pod oficiálnu misiu NATO, oznámil na tlačovej konferencii generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Plán podľa zdrojov DPA dohodli v Aliancii na nižšej úrovni už vo štvrtok a následne ho v piatok schválili ministri obrany. Podporná misia NATO pre Ukrajinu s názvom NSATU bude mať sídlo v nemeckom Wiesbadene a jej oficiálne spustenie je naplánované na júlovom summite NATO vo Washingtone.

Velenie misie bude v objekte americkej vojenskej posádky vo Wiesbadene a ďalšie logistické uzly budú na zatiaľ nespresnených miestach na východnom krídle Aliancie. Veliť jej bude trojhviezdičkový generál, ktorý bude spadať pod vrchného veliteľa spojeneckých síl v Európe.

"V misii by malo pôsobiť takmer 700 osôb z NATO a partnerských štátov," ozrejmil Stoltenberg. Ako spresnil, NATO poskytne výcvik ukrajinským ozbrojeným silám vo výcvikových zariadeniach na území členských štátov, bude plánovať a koordinovať dary pre Ukrajinu, riadiť prepravu a údržbu techniky a podporovať "dlhodobý rozvoj ukrajinských ozbrojených síl".

Podľa Stoltenberga sa NATO týmto krokom nestáva účastníkom konfliktu na Ukrajine.