Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Útok na Ukrajinu

Návrh komuniké z konferencie o Ukrajine odsudzuje vojnu

Ukrajinský vojak z 57. brigády čaká na rozkaz, aby jeho delostrelecké vozidlo spustilo paľbu na ruské pozície na frontovej línii v Charkovskej oblasti na Ukrajine v nedeľu 19. mája 2024. Foto: TASR/AP

Vyhlásenie má byť vydané v nedeľu na záver dvojdňovej konferencie v stredisku Bürgenstock. Švajčiarska vláda vyjadrila nádej, že záverečné komuniké podporia účastníci summitu jednomyseľne.

Bürgenstock 16. júna (TASR) - Návrh komuniké zo summitu svetových lídrov, ktorý bol zvolaný s cieľom nájsť cestu k mieru na Ukrajine, hovorí o "vojne" Ruska proti Kyjevu a vyzýva na rešpektovanie územnej celistvosti Ukrajiny, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

V návrhu záverečného vyhlásenia summitu, do ktorého nahliadla agentúra Reuters, je Rusko obvinené zo zavinenia "vojny" na Ukrajine, ktorá spôsobila "rozsiahle ľudské utrpenie a deštrukciu".

Vyhlásenie má byť vydané v nedeľu na záver dvojdňovej konferencie v stredisku Bürgenstock. Švajčiarska vláda vyjadrila nádej, že záverečné komuniké podporia účastníci summitu jednomyseľne.

V dokumente sa tiež požaduje, aby sa Záporožská jadrová elektráreň vrátila pod ukrajinskú kontrolu a aby bol zabezpečený prístup Kyjeva k jeho prístavom v Azovskom mori.

Summit o mieri na Ukrajine prebieha v stredisku Bürgenstock v strednom Švajčiarsku v dňoch 15. a 16. júna. Jeho účelom je vytvoriť platformu pre dialóg na vysokej úrovni s cieľom iniciovať proces, ktorý povedie ku komplexnému, spravodlivému a trvalému mieru pre Ukrajinu na základe medzinárodného práva a Charty Organizácie Spojených národov. Na mierovom summite sa zúčastňuje viac ako 90 krajín a osem medzinárodných organizácií. Ruskú federáciu na summit nepozvali a koná sa aj bez účasti Číny.