Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Útok na Ukrajinu

Nebenzia vyzval Guterresa, aby zabránil Ukrajine použiť špinavú bombu

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia. Foto: TASR/AP

BR OSN sa už niekoľkokrát stretla pre situáciu na Ukrajine, no nedokázala prijať nijaké významné kroky, pretože Rusko je jednou z krajín, ktoré majú právo veta, píše Reuters.

New York 25. októbra (TASR) - Rusko plánuje vzniesť v utorok na Bezpečnostnej rade OSN (BR OSN) obvinenie, že Ukrajina plánuje útok tzv. špinavou bombou, uviedli nemenovaní diplomati. Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia vyzval v liste generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, aby zabránil takémuto útoku, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

"Použitie špinavej bomby kyjevským režimom budeme vnímať ako čin jadrového terorizmu," uviedol Nebenzia v liste adresovanom Guterresovi a BR OSN, do ktorého Reuters nahliadol.

"Vyzývame západné krajiny, nech využijú svoj vplyv na režim v Kyjeve, aby upustil od týchto nebezpečných plánov, ktoré ohrozujú medzinárodný mier a bezpečnosť... Vyzývame generálneho tajomníka OSN, aby spravil všetko, čo je v jeho silách, aby zabránil tomuto ohavnému zločinu," uviedol Nebenzia v liste.

Rusko tiež ostatným členom BR OSN povedalo, že túto záležitosť predloží na utorkovom stretnutí tohto orgánu OSN, uviedli nemenovaní diplomati.

Guterresov hovorca Stéphane Dujarric v pondelok uviedol, že "všetky strany by sa mali vyhnúť akémukoľvek konaniu, ktoré by mohlo viesť k nesprávnemu pochopeniu alebo eskalácii už aj tak devastujúceho konfliktu".

Britská misia pri OSN v pondelok večer na Twitteri uviedla: "Pamätajte si, Ukrajina nemá jadrové zbrane".

BR OSN sa už niekoľkokrát stretla pre situáciu na Ukrajine, no nedokázala prijať nijaké významné kroky, pretože Rusko je jednou z krajín, ktoré majú právo veta, píše Reuters.

Ruskí predstavitelia v nedeľu a v pondelok telefonovali svojim rezortným kolegom zo Západu, aby im povedali, že majú podozrenie, že Ukrajina plánuje použiť tzv. špinavú bombu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na toto reagoval obvineniami, že Rusko samo takýto útok plánuje, aby z neho mohlo viniť Ukrajinu. Západné krajiny taktiež tvrdenie Moskvy odmietli ako zámienku na zosilnenie už osem mesiacov trvajúceho konfliktu.