Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Útok na Ukrajinu

Nemecký prezident pricestoval na neohlásenú návštevu Ukrajiny

Na archívnej snímke nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Foto: TASR

Steinmeier mal pôvodne navštíviť Ukrajinu už minulý týždeň vo štvrtok, avšak svoju cestu odložil z bližšie nešpecifikovaných bezpečnostných dôvodov.

Berlín/Kyjev 25. októbra (TASR) - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier pricestoval v utorok na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny. Ide o jeho prvú cestu na Ukrajinu od začiatku ruskej invázie z 24. februára. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na nemeckú televíznu stanicu n-tv.

Podľa n-tv sa nemecký prezident plánuje počas návštevy Kyjeva stretnúť so svojim ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským.

Steinmeier mal pôvodne navštíviť Ukrajinu už minulý týždeň vo štvrtok, avšak svoju cestu odložil z bližšie nešpecifikovaných bezpečnostných dôvodov.

Nemecký prezident chcel absolvovať cestu do Kyjeva už v apríli spoločne s prezidentmi Poľska a pobaltských štátov. Kyjev však vtedy Steinmeierovu návštevu odmietol s odôvodnením, že má úzke väzby na Rusko.

Ako bývalý minister zahraničných vecí v dvoch kabinetoch bývalej kancelárky Angely Merkelovej totiž udržiaval blízke kontakty aj so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Denník Die Welt pripomína, že Steinmeier svojho času podporoval aj sporný projekt plynovodu Nord Stream 2.

Steinmeier po prvý raz priznal chyby vo vzťahu k Rusku až po vypuknutí vojny na Ukrajine a pripustil, že sa mýlil aj v ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Ukrajinu v júni už navštívil nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz.