Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Útok na Ukrajinu

Nórsko poskytne Ukrajine pomoc vo výške 96 miliónov eur

Na snímke, ktorú poskytla tlačová služba 24. mechanizovanej brigády, miestni obyvatelia opúšťajú svoje rodné mesto Toreck v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny vo štvrtok 13. júna 2024. Foto: TASR/AP

Podľa nových odhadov bolo zničených viac ako 50 percent ukrajinskej výrobnej kapacity elektrickej energie.

Oslo 16. júna (TASR) - Nórsko poskytne Ukrajine 1,1 miliardy nórskych korún (96 miliónov eur) určených na pomoc pri oprave energetickej infraštruktúry a zabezpečení dodávok elektrickej energie do krajiny pred budúcou zimou, uviedol v nedeľu nórsky premiér Jonas Gahr Störe. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Rusko uskutočňuje masívne a systematické útoky s cieľom paralyzovať energetickú sieť, ale Ukrajinci pracujú dňom i nocou, aby udržali nevyhnutné dodávky elektriny pre obyvateľstvo," uviedol Störe vo vyhlásení.

Podľa nových odhadov bolo zničených viac ako 50 percent ukrajinskej výrobnej kapacity elektrickej energie, napísala AFP.

"Vedieme s Ukrajinou úzky dialóg o tom, ako môže tieto prostriedky čo najefektívnejšie využiť. Samotní Ukrajinci majú najlepší prehľad o tom, čo je potrebné," povedal Störe a dodal, že s opravami infraštruktúry je dôležité začať pred príchodom zimy.

Celkovo 120 miliónov nórskych korún (16 miliónov eur) pôjde na opravy v Charkovskej oblasti, ktorá je v poslednom čase dejiskom silných ruských útokov. Nainštalujú tam solárne panely na siedmich pôrodniciach a operačných sálach, uviedol Störe vo vyhlásení, ktoré vydali počas jeho účasti na mierovom summite o Ukrajine vo Švajčiarsku.

V roku 2022 poskytlo Nórsko ukrajinskému energetickému sektoru prostriedky vo výške viac ako 183 miliónov eur, v minulom roku to bolo približne 166 miliónov eur.

Škandinávska krajina prisľúbila Ukrajine vojenskú a civilnú pomoc vo výške sedem miliárd dolárov na päťročné obdobie 2023 – 2027, pričom finančné prostriedky sa budú prideľovať každý rok podľa potrieb Ukrajiny.

Nórsko je podľa Kielského inštitútu pre svetovú ekonomiku jedným z najväčších finančných podporovateľov Ukrajiny, odkedy ju vo februári 2022 napadlo Rusko.