Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Útok na Ukrajinu

Scholz: Nemecko prudko zvýši výdavky na obranu

Nemecký kancelár Olaf Scholz, archívna snímka, 26. februára 2022 v Berlíne. Foto: TASR/AP

Nemecko vzhľadom na svoju krvavú históriu v 20. storočí dlho odolávalo tlaku zo strany Spojených štátov a iných, aby zvýšilo svoje výdavky na obranu na 2 % výkonu ekonomiky.

Berlín 27. februára (TASR) - Nemecko v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu prudko zvýši výdavky na obranu na viac ako 2 % svojho hrubého domáceho produktu (HDP). Povedal to v nedeľu na mimoriadnom zasadnutí dolnej komory parlamentu Bundestagu nemecký kancelár Olaf Scholz.

"Budeme musieť viac investovať do bezpečnosti našej krajiny, aby sme ochránili slobodu a demokraciu," vyhlásil s tým, že vláda sa rozhodla poskytnúť 100 miliárd eur na vojenské investície zo svojho rozpočtu na rok 2022.

Nemecko vzhľadom na svoju krvavú históriu v 20. storočí a z toho vyplývajúceho silného pacifizmu medzi obyvateľmi dlho odolávalo tlaku zo strany Spojených štátov a iných, aby zvýšilo svoje výdavky na obranu na 2 % výkonu ekonomiky.

V ostatných dňoch však urobilo obrat v rôznych dlhodobých politikách vrátane odmietania dodávok zbraní do konfliktných oblastí. A súhlasilo s vyslaním obranných protitankových zbraní, rakiet zem-vzduch a munície na Ukrajinu.