Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Útok na Ukrajinu

OBSE pre postoj Ruska ukončila reformné projekty na Ukrajine

Miestny obyvateľ zbiera fotografie svojej rodiny spod trosiek obytnej budovy po ruskom raketovom útoku v ukrajinskom meste Mykolajiv 29. júna 2022. Foto: TASR/AP

Organizácia bola na Ukrajine zapojená do projektov reforiem v oblastiach slobody médií, ochrany životného prostredia a boja proti obchodovaniu s ľuďmi.

Varšava/Kyjev 1. júla (TASR) – Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) ukončila v piatok svoje projekty zamerané na posilnenie právneho štátu a demokracie na Ukrajine. Potrebné jednomyseľné rozhodnutie o predĺžení týchto aktivít nemohla 57-členná organizácia dosiahnuť vzhľadom na postoj Ruska, oznámil poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau a výkonný predseda OBSE.

Organizácia bola na Ukrajine zapojená do projektov reforiem v oblastiach slobody médií, ochrany životného prostredia a boja proti obchodovaniu s ľuďmi. Podporovala tiež ľudí, ktorí kvôli vojne potrebovali pomoc, informovala agentúra DPA.

Organizácia po začiatku ruskej invázie už koncom februára rozhodla o stiahnutí neozbrojených pozorovateľov z východnej Ukrajiny, kde monitorovali líniu prímeria medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami.