Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Útok na Ukrajinu

Opozičnému politikovi I. Jašinovi v Rusku o pol roka predĺžili väzbu

Zadržaný ruský opozičný politik Iľja Jašin v cele súdnej siene počas pojednávania v Moskve 23. novembra 2022. V stredu sa na ruskom súde začal proces so zadržaným opozičným politikom Iliom Jašinom. Podľa nového zákona mu hrozí až 10 rokov väzenia za zločin šírenia nepravdivých informácií o armáde. Foto: TASR - AP

Jašina zatkli v júni v jednom z moskovských parkov a neskôr ho obvinili zo šírenia nepravdivých informácii o ruskej armáde.

Moskva 23. novembra (TASR) - Súd v Moskve v stredu predĺžil ruskému opozičnému politikovi Iľjovi Jašinovi väzbu o šesť mesiacov do 10. mája budúceho roka. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Jašina zatkli v júni v jednom z moskovských parkov a neskôr ho obvinili zo šírenia nepravdivých informácii o ruskej armáde. Tento trestný čin, za ktorý hrozí až desaťročné väzenie, bol uzákonený po začiatku ruskej invázie na Ukrajine vo februári, píše AFP.

Dôvodom pre začatie trestného konania bola Jašinova analytická relácia vysielaná na YouTube 7. apríla. Zverejnil v nej fragment materiálu stanice BBC o ukrajinskom meste Buča, kde miestni obyvatelia hovorili o vojnových zločinoch ruských vojakov.

Jašin následne citoval stanovisko ruského ministerstva obrany, ktoré tvrdilo, že zábery nakrútené západnými novinármi v Buči sú "provokáciou kyjevského režimu".

Vyšetrovatelia Jašinovi vytýkajú, že jednodznačne nepovedal, že s týmto tvrdením ruského ministerstva súhlasí.