Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Útok na Ukrajinu

OSN bude počas vojny na Ukrajine monitorovať zločiny na deťoch

Na snímke ukrajinskí záchranári sa snažia vyslobodiť ľudí z trosiek po tom, čo ruský raketový útok rozbil bytový dom v meste Časiv Jar na východe Ukrajiny v pondelok 11. júla 2022. Foto: TASR/AP

Guterres uviedol, že ochranu detí vážne ovplyvnili eskalujúce konflikty, pribúdanie ozbrojených skupín či kladenie nášľapných mín a improvizovaných výbušných zariadení.

New York 12. júla (TASR) - Organizácia Spojených národov v pondelok oznámila, že bude monitorovať vojnu na Ukrajine z hľadiska porušovania práv detí vrátane zabíjania, zranení, náboru vojakov a znásilňovania či iných foriem sexuálneho násilia. TASR informáciu prevzala z agentúry AP.

Generálny tajomník OSN António Guterres vo výročnej správe Bezpečnostnej rade o deťoch a ozbrojených konfliktoch uviedol, že Ukrajina a konflikty v Etiópii, Mozambiku a africkom regióne Sahel sa pridali k 21 ďalším, ktoré už OSN monitoruje pre porušovanie práv detí. Podľa jeho správy v nich v roku 2021 zaznamenali "vysoký počet závažných porušení".

Guterres uviedol, že ochranu detí vážne ovplyvnili eskalujúce konflikty, pribúdanie ozbrojených skupín, kladenie nášľapných mín a improvizovaných výbušných zariadení, používanie výbušných zbraní v obývaných oblastiach, zintenzívňovanie humanitárnych kríz a porušovanie humanitárnych a ľudských práv.

Osobitná vyslankyňa OSN pre deti a ozbrojené konflikty Virginia Gambaová na tlačovej konferencii uviedla, že v sledovaných "21 krajinách a regiónoch si útoky extrémne násilných ozbrojených skupín, vojenské prevraty a nestabilita vyžiadali 19.100 detských obetí za rok 2021".

Najviac ich bolo v Afganistane, Kongu, Izraeli, na území palestínskej samosprávy, v Somálsku, Sýrii a Jemene.