Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Útok na Ukrajinu

OSN žiada 1,7 miliardy dolárov na pomoc Ukrajine

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

OSN odhaduje, že pomoc a ochranu bude na Ukrajine potrebovať 12 miliónov ľudí.

Ženeva 1. marca (TASR) - Organizácia Spojených národov vyzvala v utorok na balík okamžitej humanitárnej pomoci vo výške 1,7 miliardy dolárov pre ľudí, ktorých postihla ruská invázia na Ukrajinu, ako aj ľudí utekajúcich pred vojnou. Informovala o tom agentúra AFP.

OSN odhaduje, že pomoc a ochranu bude na Ukrajine potrebovať 12 miliónov ľudí, pričom predpokladá, že pomoc v susedných krajinách budú v najbližších mesiacoch potrebovať viac ako štyri milióny ukrajinských utečencov.

"Toto je najtemnejšia hodina pre obyvateľov Ukrajiny," uviedol vo vyhlásení námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths.

OSN v rámci svojej bleskovej výzvy požaduje 1,1 miliardy dolárov na pomoc šiestim miliónom ľudí na Ukrajine počas prvých troch mesiacov. Až 40 percent týchto prostriedkov sa prerozdelí ľuďom ihneď vo forme finančnej hotovosti.

Program pomoci zahŕňa aj potraviny, pitnú vodu a hygienické potreby, ďalej podporu zdravotníckych a vzdelávacích služieb a pomoc pri obnove poškodených domov.

Cieľom tejto plánovanej pomoci je tiež podporiť miestne orgány pri udržiavaní a zriaďovaní tranzitných a prijímacích stredísk pre vysídlených ľudí.

"Všetci sme sledovali desivé scény strachu a devastácie na Ukrajine," povedal Griffiths. "Rodiny s malými deťmi sa skrývajú v pivniciach a na staniciach metra alebo utekajú v snahe zachrániť si život za desivých zvukov výbuchov a kvílenia sirén. Počet obetí rýchlo stúpa," dodal.

Hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Shabia Mantoová v utorok v Ženeve oznámila, že od začiatku ruskej invázie už utieklo z Ukrajiny viac ako 660.000 ľudí, pričom tam bolo vnútorne vysídlených približne až milión ľudí.