Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Útok na Ukrajinu

Patriarcha Bartolomej chce pravoslávnu cirkev Litvy odčleniť od Moskvy

Ekumenický patriarcha Bartolomej I. (vpravo) a moskovský patriarcha Kirill. Foto: TASR/AP

Dnes sa pred nami otvára nová perspektíva a možnosť spolupracovať pri založení novej vetvy ekumenického patriarchátu v Litve, povedal Bartolomej novinárom.

Vilnius 21. marca (TASR) - Konštantínopolský ekumenický patriarcha Bartolomej v utorok oznámil, že v spolupráci s litovskou vládou plánuje vyčleniť tamojšiu pravoslávnu cirkev spod moskovského patriarchátu. Spadať by mala po novom pod Konštantínopol. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Patriarcha Bartolomej sa v roku 2019 dostal do sporu s Moskvou po tom, čo oficiálne uznal nezávislosť ukrajinskej pravoslávnej cirkvi od moskovského patriarchátu.

"Dnes sa pred nami otvára nová perspektíva a možnosť spolupracovať pri založení novej vetvy ekumenického patriarchátu v Litve," povedal Bartolomej novinárom v litovskom hlavnom meste Vilnius po tom, čo sa stretol s tamojšou premiérkou Ingridou Šimonyté.

Premiérka uviedla, že niektorí príslušníci pravoslávnej cirkvi v Litve a tiež utečenci z Ukrajiny a Bieloruska už dlhšie namietali voči tomu, že litovská cirkev spadá priamo pod ruský patriarchát. Je podľa nej "prirodzené a ľudské, že po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, ktorú otvorene podporuje aj ruský patriarcha Kirill, litovským pravoslávnym veriacim svedomie nedovoľuje zostať členmi moskovského patriarchátu".

Ruská pravoslávna cirkev sa k vzniknutej situácii bezprostredne nevyjadrila.