Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Útok na Ukrajinu

Pelosiová: USA budú podporovať Kyjev bez ohľadu na voľby do Kongresu

Na snímke predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová reční počas tlačovej konferencie s predsedom chorvátskeho parlamentu Gordanom Jandrokovičom pred dvojdňovým summitom predsedov parlamentov krajín EÚ s ukrajinskými lídrami v Záhrebe 24. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Analytici sú presvedčení, že Washington by mohol znížiť objem pomoci pre Ukrajinu, ak väčšinu v Kongres i Senáte získajú republikáni, píše Hina.

Záhreb 24. októbra (TASR) - Spojené štáty budú aj naďalej podporovať Ukrajinu, bez ohľadu na výsledky novembrových doplňujúcich volieb. Uviedla to v pondelok v Záhrebe predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová. TASR správu prevzala z agentúr AP a Hina.

Američania si budú v utorok 8. novembra voliť všetkých 435 členov Snemovne reprezentantov amerického Kongresu a 35 senátorov. V niektorých štátoch sa konajú aj regionálne voľby či voľby guvernérov.

Analytici sú presvedčení, že Washington by mohol znížiť objem pomoci pre Ukrajinu, ak väčšinu v Kongres i Senáte získajú republikáni, píše Hina. "Naša podpora sa neskončí," povedala Pelosiová na tlačovej konferencii po stretnutí s chorvátskym premiérom Andrejom Plenkovičom.

Pelosiová - členka Demokratickej strany - uviedla, že Ukrajinu podporujú obe hlavné politické strany V USA aj obe komory Kongresu. Podpora sa podľa jej slov "začína v Bielom dome".

Predsedníčka Snemovne reprezentantov takisto povedala, že "Irán robí veľkú chybu", keď Rusku dodáva drony, ktoré Moskva používa pri útokoch na ukrajinskú infraštruktúru. Pripomenula, že USA a ďalšie mocnosti sa už istý čas usilujú dosiahnuť jadrovú dohodu s Iránom, s cieľom "urobiť svet bezpečnejším miestom". Irán však teraz poskytuje pomoc Rusku a robí svet menej bezpečným.

USA a západní spojenci Rusko obviňujú, že drony iránskej výroby používa pri útokoch na civilistov a elektrárne na Ukrajine, píše AP. Pelosiová tieto drony označila za "nebezpečnú technológiu", používanie ktorej musí byť zastavené. Americká politička v Chorvátsku navštívila medzinárodné fórum, cieľom ktorého je podporiť nezávislosť Ukrajiny.