Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Útok na Ukrajinu

Peskov: Rusko zatiaľ neplánuje vyhlásiť stanné právo

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Podľa médií tak Peskov reagoval na výzvu čečenského vodcu Ramzana Kadyrova, ktorý v utorok po útokoch dronmi na Moskvu požadoval na tvrdší zásah voči Ukrajine a zavedenie stanného práva.

Moskva 31. mája (TASR) — Napriek útokom bezpilotných lietadiel na Moskvu a pokračujúcemu ostreľovaniu ruských regiónov pri hraniciach s Ukrajinou nevidí Kremeľ potrebu zaviesť v krajine stanné právo, uviedol v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informuje o tom agentúra DPA.

Podľa médií tak Peskov reagoval na výzvu čečenského vodcu Ramzana Kadyrova, ktorý v utorok po útokoch dronmi na Moskvu požadoval na tvrdší zásah voči Ukrajine a zavedenie stanného práva.

Peskov v tejto súvislosti zdôraznil, že zavedenie stanného práva je výlučne výsadou „najvyššej federálnej autority“, nie jednotlivých regiónov. Dodal, že o takejto možnosti sa v súčasnosti nediskutuje. Vyjadril však svoje znepokojenie nad pokračujúcim ostreľovaním najmä pohraničnej Belgorodskej oblasti. „Situácia je tam dosť alarmujúca. Budú prijaté opatrenia," dodal.

Do spomenutej oblasti vtrhli minulý týždeň v pondelok z ukrajinského územia ozbrojenci s vojenskou technikou. Malo ísť o dobrovoľnícky zbor ruských štátnych občanov, ktorí bojujú na strane Ukrajiny.

Podľa ruského ministerstva obrany bolo v reakcii na tento prienik "zlikvidovaných" viac než 70 útočníkov. Napriek tomu útoky na oblasť pokračovali.

Hovorca Kremľa zároveň vyjadril prekvapenie, že po útokoch na Belgorodskú oblasť a Moskvu v Rusku "nepočuli jediné slovo odsúdenia — ani od jednej z krajín, ktorá patrí ku kolektívnemu Západu".

Kyjev naďalej popiera zodpovednosť za udalosti v Belgorodskej oblasti i útoky dronmi na Moskvu a zdôrazňuje, že je to dôsledok invázie "teroristického štátu" na Ukrajinu.