Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Útok na Ukrajinu

Poľsko a Británia podpísali memorandum o pomoci Ukrajine

Ľudia kráčajú so psami po tmavej ulici v meste Záporožie na juhovýchode Ukrajiny v stredu 19. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Peniaze budú vyplatené Fondu solidarity, nadácii poľského ministerstva financií založenej v roku 1997 na podnet vtedajšieho poľského prezidenta Alexandra Kwašniewského.

Varšava/Londýn 21. októbra (TASR) - Námestník poľského ministra zahraničných vecí Marcin Przydacz a zástupkyňa šéfa britskej diplomatickej misie v Poľsku Jennifer MacNaughtanová podpísali vo štvrtok memorandum o podpore Ukrajiny. Podľa tohto dokumentu poskytne Británia Poľsku desať miliónov libier (11,45 milióna eur) zo svojho Fóra solidarity na pomoc pre ukrajinských utečencov. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry PAP.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo podpis vo štvrtok večer na Twitteri. Podľa oznamu sú peniaze "vyčlenené na humanitárnu pomoc ukrajinským utečencom".

Peniaze budú vyplatené Fondu solidarity, nadácii poľského ministerstva financií založenej v roku 1997 na podnet vtedajšieho poľského prezidenta Alexandra Kwašniewského. Jej činnosť bola v roku 2005 pozastavená a v roku 2011 obnovená.

V súčasnosti je jej úlohou podnikať aktivity na poli medzinárodnej spolupráce v oblasti rozvoja – predovšetkým také, ktoré nariadi ministerstvo zahraničných vecí a sú zamerané na krajiny Východného partnerstva. Pôvodne išlo o šesť krajín ležiacich východne od Európskej únie – Ukrajinu, Moldavsko, Gruzínsko, Arménsko, Azerbajdžan a Bielorusko.