Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Útok na Ukrajinu

Poľsko čelí nárastu v počte príchodov z Ukrajiny vrátane utečencov

Občania Ukrajiny oddychujú na železničnej stanici, ktorá sa zmenila na ubytovacie stredisko v poľskom meste Przemyšl, nachádzajúce sa 12 km od hraníc s Ukrajinou vo štvrtok 24. februára 2022. Foto: TASR/AP

Situáciu budeme sledovať a vyvodzovať závery, povedal Pawel Szefernaker z poľského ministerstva vnútra.

Varšava 25. februára (TASR) - Približne 29.000 ľudí prišlo za posledných 24 hodín do Poľska z Ukrajiny. Tisíce z nich sami seba označujú za vojnových utečencov. Povedal to v piatok hovorca poľských bezpečnostných služieb Stanislaw Zaryn. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

"Približne polovica z tohto počtu sú ľudia, ktorí tvrdia, že utekajú pred vojnou a malo by sa s nimi preto zaobchádzať ako s vojnovými utečencami," povedal Zaryn pre rozhlasovú stanicu Radio Plus.

Hovorca dodal, že Poľsko sa pripravuje na príchod veľkej vlny utečencov. Približný počet očakávaných osôb však neposkytol.

Otec bozkáva svoju dcéru na železničnej stanici, ktorá sa zmenila na ubytovacie stredisko v poľskom meste Przemyšl, nachádzajúce sa 12 km od hraníc s Ukrajinou vo štvrtok 24. februára 2022.
Foto: TASR/AP


"Situáciu budeme sledovať a vyvodzovať závery," povedal Pawel Szefernaker z poľského ministerstva vnútra v piatok pre Radio Plus povedal, že na hraniciach sa tvoria rady.

Poľsko vo štvrtok oznámilo, že zruší povinnú karanténu a testy na koronavírus pre ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny. Takýmto krokom chce Varšava umožniť ľuďom utekajúcim z Ruskom napadnutej Ukrajiny, aby sa ľahšie dostali do Poľska. Táto krajina (Poľsko) prijala aj ďalšie opatrenia vrátane plánov na prevoz zranených osôb.