Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Útok na Ukrajinu

Poľsko vyzvalo na zriadenie komisie na vyšetrenie zločinov na Ukrajine

Na snímke zo 6. apríla 2022 novinár stojí na zničenom vozidle po bojoch medzi ruskými a ukrajinskými silami v Buči na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Podľa poľských poslancov má "svojvoľné a pravidelné násilie ozbrojených síl Ruskej federácie proti ukrajinským civilistom všetky charakteristické znaky genocídy".

Varšava 8. apríla (TASR) - Dolná komora poľského parlamentu vyzvala na zriadenie medzinárodnej komisie určenej na vyšetrovanie prípadov genocídy, ktorých sa dopustili ruské invázne jednotky na Ukrajine. Sejm prijal príslušné uznesenie v noci na piatok, informovala agentúra PAP.

"Šokovaní dôkazmi o nepochopiteľnej beštialite ruskej armády zúčastňujúcej sa na nezákonnom útoku na nezávislý štát Ukrajina, vyzývame medzinárodné spoločenstvo na adekvátnu reakciu na rozsah zločinov vykonaných voči ukrajinskému národu," uviedli poslanci v rezolúcii.

"Sejm Poľskej republiky očakáva okamžité zriadenie medzinárodnej vyšetrovacej komisie, ktorá zdokumentuje a overí fakty, tvrdenia a názory, a urgentné stíhanie vojnových zločincov," uvádza sa ďalej v dokumente.

Podľa poľských poslancov má "svojvoľné a pravidelné násilie ozbrojených síl Ruskej federácie proti ukrajinským civilistom všetky charakteristické znaky genocídy".

"Požadujeme tiež okamžité pozastavenie členstva Ruska vo všetkých medzinárodných organizáciách ochraňujúcich moderný právny poriadok a bezpečnosť," vyzval podľa agentúry PAP v prijatej rezolúcii poľský Sejm.