Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Útok na Ukrajinu

Poľsko si na protest proti anexii predvolalo ruského veľvyslanca

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok v Kremli podpísal zmluvy o pričlenení štyroch okupovaných regiónov Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej oblasti a častí Chersonskej a Záporožskej oblasti.

Varšava/Moskva 3. októbra (TASR) - Poľsko si v pondelok predvolalo ruského veľvyslanca vo Varšave Sergeja Andrejeva, aby mu tlmočilo protest proti ruskej anexii ukrajinského územia. Povedal to námestník poľského ministra zahraničných vecí Marcin Przydacz v rozhovore pre poľskú televíziu TVN24. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

"Dnes o 11.00 h bude veľvyslanec Sergej Andrejev na ministerstve zahraničných vecí, samozrejme v súvislosti s krokmi Ruska za uplynulý týždeň. Mám na mysli tie pokusy o anexiu územia iného štátu – v tomto prípade Ukrajiny," povedal Przydacz. Dodal, že Poľsko neuzná ruskú anexiu ukrajinského územia ani výsledky referend, ktoré tomuto rozhodnutiu predchádzali.

Przydacz tiež povedal, že ruských veľvyslancov si súčasne predvoláva aj niekoľko ďalších členských krajín Európskej únie. Ide o súčasť spoločnej reakcie eurobloku, ktorú koordinuje Európska služba pre vonkajšiu činnosť (EEAS).

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok v Kremli podpísal zmluvy o pričlenení štyroch okupovaných regiónov Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej oblasti a častí Chersonskej a Záporožskej oblasti. Tieto zmluvy musia ešte schváliť obe komory ruského parlamentu.