Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Útok na Ukrajinu

Poľsko:Zima a ruské útoky môžu vyvolať druhú vlnu utečencov z Ukrajiny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Námestník poľského ministra vnútra Bartosz Grodecki tiež povedal, že Európska únia musí vypracovať návrh akčného plánu v súvislosti s kontrolou hraníc, najmä bezpasovej schengenskej zóny.

Varšava 25. októbra (TASR) - Kombinácia ruských útokov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru a blížiacej sa zimy by mohla vyvolať druhú vlnu utečencov z Ukrajiny. V utorok to uviedol námestník poľského ministra vnútra Bartosz Grodecki. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

Grodecki na záver prvého dňa ministerskej schôdzky zameraného na problematiku utečencov, ktorá sa koná v Prahe, uviedol, že Poľsko bude počas druhej vlny príchodu ľudí z Ukrajiny pravdepodobne ich hlavnou cieľovou krajinou - podobne ako to bolo počas prvej vlny krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári.

"Práve sme sa stretli s našimi ukrajinskými náprotivkami a dúfame, že budeme schopní sa na túto situáciu spoločne pripraviť," dodal Grodecki.

Námestník poľského ministra vnútra tiež povedal, že Európska únia musí vypracovať návrh akčného plánu v súvislosti s kontrolou hraníc, najmä bezpasovej schengenskej zóny. Vyhlásil, že "bez riadnej kontroly pohybu utečencov od začiatku až po cieľ ich cesty nebude možné zaistiť správne fungovanie schengenského priestoru".

Agentúra PAP pripomína, že na stretnutí v Prahe sa zúčastňujú aj zástupcovia nečlenských krajín EÚ vrátane predstaviteľov štátov západného Balkánu, Ázie či Turecka.