Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Útok na Ukrajinu

Poslanec Bystroň popiera úplatky z proruskej platformy Voice of Europe

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Bystroň pôsobí ako poslanec Spolkového snemu (Bundestag) a zároveň je na druhom mieste kandidátnej listiny strany AfD do júnových volieb do Európskeho parlamentu.

Berlín 4. apríla (TASR) - Poslanec krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Petr Bystroň vo štvrtok odmietol svoje spájanie s ruskou propagandou a dezinformačnými kampaňami.

V liste adresovanom vedeniu AfD Bystroň súčasne deklaroval, že "nikdy od pracovníka Voice of Europe (alebo nejakého iného Rusa) nedostal peniaze či kryptomenu", informovala vo štvrtok agentúra DPA.

Platformu Voice of Europe (VoE) podľa českej Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) prevádzkovali proruskí podnikatelia s cieľom ovplyvniť nadchádzajúce eurovoľby.

BIS tvrdí, že cez Prahu dochádzalo k odovzdávaniu peňazí antisystémovým politikom z Nemecka a ďalšie financie smerovali práve proruskej platforme. Česká vláda túto organizáciu následne zaradila na svoj sankčný zoznam.

Agentúra DPA vo svojej správe pripomenula, že podľa českého Deníka N a nemeckého týždenníka Der Spiegel, ktoré sa odvolávajú na zdroje z BIS, je Bystroň podozrivý z udržiavania kontaktov s platformou VoE a údajne mohol prijímať aj peniaze.

Česká tajná služba BIS má zvukové nahrávky, ktoré Bystroňa údajne usvedčujú, ale nezverejní ich.

"Všeobecným pravidlom je, že by išlo o spravodajský materiál, ktorý nezverejňujeme," objasnil vo štvrtok v Prahe hovorca BIS.

Podľa DPA však BIS informovala nemecké orgány o podozreniach, že Bystroň bral peniaze od proruskej siete.

Podľa Deníka N chce Bystroň - nemecký poslanec s českými koreňmi - celú kauzu vedeniu strany vysvetliť osobne po veľkonočných prázdninách - tie sa skončia tento týždeň. Príležitosť na to bude mať na budúci pondelok, keď sa zíde vedenie AfD, doplnila DPA.

Bystroň pôsobí ako poslanec Spolkového snemu (Bundestag) a zároveň je na druhom mieste kandidátnej listiny strany AfD do júnových volieb do Európskeho parlamentu.

V strane sa medzičasom objavili názory, že by až do vysvetlenia kauzy mal zostať mimo volebnej kampane, uviedla vo štvrtok agentúra DPA. Bystroň však na to však nevidí dôvod.