Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Útok na Ukrajinu

Prešov je v kontakte s dobrovoľníkmi na hraniciach s Ukrajinou

Utečenci z Ukrajiny prechádzajú cez hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom, uprostred im pomáha colník. Vyšné Nemecké, 25. februára 2022. Foto: TASR - Milan Kapusta

V spolupráci so spoločnosťou Prešov Real, s. r. o., sa aktuálne pripravujú aj na možný scenár väčšieho prílevu utečencov.

Prešov 2. marca (TASR) - Mesto Prešov je v neustálom kontakte s prešovskými dobrovoľníkmi, ktorí pomáhajú na hraničných priechodoch Ubľa a Vyšné Nemecké. Ako TASR informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová, radnica priebežne zisťuje, čo je potrebné zabezpečiť, aktualizuje požiadavky a podľa toho nastavuje konkrétnu pomoc.

V utorok (1. 3.) mesto v spolupráci s Dobrovoľným hasičským zborom mesta Prešov zhromaždilo a zabezpečilo distribúciu ďalších potrebných vecí - zdravotníckeho materiálu, diek, termosiek, sklápacích stoličiek a balených potravín.

"Podporujeme aj iniciatívu OZ Podaj ďalej a iných organizácií na území mesta, ktoré robia zbierky pomoci rôzneho charakteru. Na tieto účely vyčlenilo aj priestory v Nákupnom stredisku Družba, pričom sa uvažuje aj o sprístupnení voľných priestorov na zhromažďovanie pomoci v ďalších mestských častiach," povedala Šitárová.

V spolupráci so spoločnosťou Prešov Real, s. r. o., sa aktuálne pripravujú aj na možný scenár väčšieho prílevu utečencov a zisťujú možnosti ubytovania v priestoroch vo vlastníctve mesta Prešov pre ľudí, ktorí utekajú pred vojnou.
Na snímke utečenci z Ukrajiny čakajú na odvoz na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom 1. marca 2022.
Foto: TASR - Roman Hanc

V nedeľu (6. 3.) sa v Prešove chystá aj Benefičný koncert pre Ukrajinu, ktorý sa uskutoční pod záštitou primátorky Andrey Turčanovej.

"V tejto chvíli je veľmi ťažké odhadnúť ďalší vývoj udalostí na Ukrajine a predpovedať možné scenáre. V prípade potreby poskytnutia pomoci pre civilistov, ktorí sa v strachu o svoj život rozhodli utiecť za hranice Ukrajiny, sme pripravení bezodkladne hľadať vhodné riešenia v súčinnosti s Okresným úradom Prešov a Prešovským samosprávnym krajom. V prípade masívnej vlny utečencov prichádzajúcich z východnej hranice je dôležitý predovšetkým spoločný koordinovaný postup, vďaka ktorému môžeme zmierniť následný chaos a zabezpečiť pre týchto ľudí základné životné potreby," vysvetlila Šitárová.

Mesto Prešov podľa Šitárovej zároveň sleduje dianie v partnerskom meste Mukačevo, ktorému je pripravené taktiež podať pomocnú ruku.