Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Útok na Ukrajinu

Prezidentka: Darovaním S-300 pomáhame znížiť civilné obete na Ukrajine

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Martin Baumann

Ak je záujmom Ruska to, čo dnes vidíme v Buči, Mariupole či Boroďanke, je správne, že sme pomohli obrane Ukrajiny, vyhlásila Čaputová.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Darovaním obranného systému S-300 Ukrajine pomáhame znížiť počet civilných obetí tragického konfliktu, a o to musí všetkým v tejto chvíli ísť. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla v piatok. Stanovisko TASR poskytol prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

"Systém protivzdušnej obrany chráni mestá a obce pred útokmi z neba – pred raketami, leteckými útokmi a pred bombardovaním. Ak je záujmom Ruska to, čo dnes vidíme v Buči, Mariupole či Boroďanke, je správne, že sme pomohli obrane Ukrajiny," vyhlásila Čaputová.

Slovensko darovalo Ukrajine systém protivzdušnej obrany S-300. Potvrdil to premiér Eduard Heger (OĽANO). Vyhlásil, že darovanie systému neznamená, že Slovenská republika sa stala súčasťou ozbrojeného konfliktu na Ukrajine. Ubezpečil tiež, že obranyschopnosť SR je naďalej zabezpečená.


Ako priblížil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), budúci týždeň má prísť na Slovensko štvrtá batéria systému Patriot od Američanov. Doplní tak dve batérie systému Patriot od Nemcov a jednu od Holanďanov. Všetky batérie postupne rozmiestnia tak, aby pokryli územie Slovenska a budú tu dovtedy, kým to bude potrebné.