Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Útok na Ukrajinu

Približne 50 nadaných detí z Ukrajiny koledovalo na Slovensku

Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V rámci projektu sa ukrajinské deti zastavia nielen v Bratislave, ale aj v Budapešti, Viedni, Prahe, Varšave a Košiciach.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Približne 50 ukrajinských detí z divadelných, tanečných a speváckych súborov pricestovali do Bratislavy v rámci medzinárodného projektu "Spoločné Vianoce s Ukrajinou". Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) ich v mene vlády prijala na pôde rezortu.

Deti pricestovali z rôznych regiónov Ukrajiny vrátane Zakarpatskej, Charkovskej či Kirovohradskej oblasti spolu s poslankyňou ukrajinského parlamentu Julijou Gryšynou a zástupcom zakarpatskej administratívy Igorom Šynkarukom. V rámci projektu sa ukrajinské deti zastavia nielen v Bratislave, ale aj v Budapešti, Viedni, Prahe, Varšave a Košiciach.

Snahou projektu je podľa ministerstva predstaviť európskej verejnosti vianočné zvyky viacerých ukrajinských regiónov. "Prajú si Ukrajinu prezentovať ako suverénny štát s unikátnou históriou a kultúrou, ktorá dbá o svoju nezávislosť a zároveň je súčasťou priestoru spoločných európskych hodnôt," priblížil vedúci oddelenia komunikácie rezortu Ladislav Bariak.

Myšlienkou je tiež ukázať, že ukrajinské deti nedovolia, aby čaro Vianoc umlčala vojna. "Kým my na Slovensku sa pripravujeme na pokojné Vianoce s blízkymi, na Ukrajine sa matky s deťmi bez svetla, tepla, jedla a bez blízkosti svojich otcov, starých otcov a bratov budú ďalej obávať ruského bombardovania. Dnes nám ukrajinské deti priniesli čaro Vianoc a pripomenuli, že je to čas zázrakov," uviedla Milanová.